Mitt och Ninas svar

Erdoderdo

Var är de kreativa systrarna?

Här.
Okej, vi syns inte. Det är nog snarare så att Åsa Mattson inte ser skogen för alla träd.
Det är inne med mångfald i år. Dramaten spelar Sultanens hemligheter och SAOL godkänner ord som guss. Gringo bara växer och växer. Man kan bli irriterad över såna plötsliga mediahypar och man kan bli orolig att det glöms det bort när det blåser över. Men bortom det är det högintressant att det i vårt så till den grad integrerade land fortfarande kan dyka upp såna här debatter. Att folk kan ha så totalt skilda uppfattningar om ett samhälle och ett språk i utveckling. Vi är fett trötta på att bli marginaliserade. Fett trött på att såna som just Åsa Mattson ignorerar såna som oss och vår röst. Det är klart att det blir lättare om man inte tar in hela fältet, om man utgår från att det faktiskt, oavsett vad som verkar ske i samhället i övrigt, i fråga om jämställdhetsfrågor, inte berör förorten eller blattarna. Sen kan man oroa sig och skaka på huvudet och säg om dom bara var lite mer som oss, svenska och väluppfostrade, om dom bara fattade att vi fattar lite mer om vad som ska till, sova gott på natten och hux flux har klyftan vidgats ännu lite mer. Sanningen är den att vi inte tror att Åsa Mattson är intresserad av att förstå. Vad förväntar hon sig för svar egentligen? Om vi förortsbrudar reser oss upp bredvid Leiva Wenger och håller med, vad ska det bevisa då? Att hon har fel? Att vi inte fattar vad vi snackar om eller hur lurade vi egentligen är? Det handlar för en gångs skull inte bara om kön. Språket förändras, och det gör det tillsammans med samhället. En hård slang blir en naturlig konsekvens av ett segregerat samhälle. Oavsett kön. Dogge kan inte bli den enda referensen i den här debatten. Skulle han vara representanten för ”förorten”? Den enda? Vad blir Åsa Mattson då? Medelsvenne? Rödvinstant? Det är Mattssons fördomar som osynliggör sådana som oss. Det är Mattssons måttstock på vad som är svenskt, exotiskt och förort som gör att debatten bara stannar i DN kultur. Integration har blivit att fokusera på olikheter istället för likheter.

Ulla-Britt Kotsinas visar i sin text Språkets uppkomlingar (Ur Språkvård, nummer 03, 2003) hur slang förnyar och berikar språket i stället för att förstöra det som många länge trott, och tror än idag. Kotsinas beskriver hur en äldre sjuksköterska 1913 i Svensk Sjukskötersketidning kritiserar att hennes kollegor använde ord som bussigt, stiligt och grabb. År 1923 var rubriken på en Stockholmstidning: ”Slangorden en fara för ordskatten”.
Man ansåg inte att slangen var en del av det svenska språket och var rädd att språket skulle utarmas. Idag finns samma skräck kvar.
Kotsinas menar att de fula slangorden ofta förlorar sin tyngd och därför ersätts av värre och tyngre klingande slangord. Hon menar att det är lätt som vuxen att få intrycket av att ungdomar är grymma och tanklösa när de använder ord som mongo och ADHD-barn. Samtidigt visar Kotsinas på att det bakåt i tiden finns liknande ord som fåne, tok, idiot, dåre, som alltså på samma sätt beskriver fysiska nedsättningar hos personer. Åsa Mattsson menar att orden guss förtrycker kvinnan. Och ordet tjej? Ordet idiot? Har Åsa Mattsson använt det ordet någon gång?

Det hela handlar om skräcken för ett förändrat språk, språkkonservatism. Men Åsa Mattsson vill gärna att det ska handla om att vi unga förortstjejer är förtryckta, igen.

Annonser

3 reaktioner på ”Mitt och Ninas svar

  1. Jätte bra kort fattat om språkets uppkomling. ni hjälpte mig jätte mycket- jag visste inte vad skulle jag börja eller sluta men nu är jag taggad att skriva tack för er 🙂

  2. Hej.. mitt namn är Nadia. jag har svårt att skriva en utredande text och jag undrar om ni kan hjälpa mig..
    Tack/Nadia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s