Cervix

Okategoriserade

Till er som googlar om korta livmodertappar tidigt i gravidteten.

Jag har spenderat två graviditeter på soffan, gjort ultraljud varannan vecka , åkt fram och tillbaka akut och varit inlagd. Kan fasiken ALLT om tappar, Adalat, Bricanyl, vila, hur det ska kännas, hur ofta, etc. Har ni några frågor så tveka inte att ställa dem, här i kommentarsfältet eller maila på clara@dampstudios.se så ska jag försöka svara om det jag kan!
Annonser

25 reaktioner på ”Cervix

 1. Hej! Jag undrar när och hur det konstaterades att din livmodertapp var förkortad? Var det pga täta sammandragningar? Som gjorde ont? Frågar då jag själv är gravid i v. 29 och har haft täta sammandragningar (som oftast var 5:e, mer vanligt var 10:e/15:e minut) sedan v. 15. De gör inte ont och läkaren tyckte i vecka 20 att det inte var någon fara eftersom det var så tidigt (han gjorde ingen undersökning). Det är säkert ”helt normalt” som allt annat under graviditet, men går ändå och oroar mig för detta och skulle bli glad för lite mer info om hur det var för dig.

  1. Jag tycker du ska be att få bli undersökt. Var bor du någonstans?

   Jag hade samma problem i min första graviditet men värre nu med andra. I vecka 20+ denna gång märkte jag att jag fick sammandragningar regelbundet en dag . Jag hade haft litegrann innan och tänkt att det ju började lite tidigare denna gång. Men det upphörde inte vid vila och tänkte då att det ju kunde vara en UVI. Gick till gynakuten och det konstaterades att jag hade en mjuk, kort (ca 1cm) livmodertapp med sk funneling som är att livmodertappen blivit trattformad inifrån vilket ökar risken för att den håller på att öppnas. Blev sjukskriven med order om vila. Sedan höll det på sådär fram och tillbaka ändå fram till vecka 38. Blev stoppad i förlossning två gånger, sista gången i vecka 33. Kände inte som att jag höll på att föda barn (stor skillnad mot riktiga värkar) men hade det jobbigt med smärtan och sammandragningarna påverkade ju för denna gång födde jag barn på två timmar från första värken.
   Även fösta ggn gick det fort, då födde jag i vecka 37+0.

   Om dig: Det är ju jobbigt att ha sådär mycket SD. man blir helt slut. Det är ju som ett träningspass för magen. Så kolla upp det. Det man brukar säga är varningstecken är 1, om de kommer i vila 2, om de inte går över i vila utan ökar i takt, regelbundet. Jag kunde få (gross info) flytningar som ökade, tryck nedåt, känna mig bajsnödig och orolig i kroppen. I vecka 33 var jag öppen för ett finger och det verkade hela tiden som att det påverkade tappen och att det var på väg. Better safe than sorry. Får du ingen bra läkare, kan du ringa spec mvc eller förlossningen.

   Säg att du har regelbundna sammandragningar som påverkar dig. Även om tappen inte påverkas nu så är det kanske ett tecken på att du behöver varva ned. Du kan läsa bakåt i min blogg från april 2011 om du vill läsa om min vilo-resa. Varning för innehållslöst gnäll dock 🙂

   1. Tycker fö att det läkaren säger ”att det var så tidigt” och därför ej kollade låter kocko. Just därför bör man ju kolla. De ska INTE vara regelbundna så tidigt utan kanske komma då och då. Jag tror de brukar säga om man har runt 30 per dag eller fler så är det inte bra. Jag tyckte aldrig att de gjorde ont som de frågade jämt i vården. Men det är ju obehagligt, magen spänns ju.

 2. Tack för ditt svar! Jag bor i Stockholmsområdet och har nu fått en tid för undersökning (samma läkare som tidigare) så då får jag väl mer klara besked om läget. Har blivit beviljad havandeskapspenning med start om ca 3 veckor så då får jag ju tid att ta det lugnt. Ska läsa ikapp om din viloperiod och har full förståelse för om tonen är lite gnällig ibland 🙂

 3. Hej,
  Sen kommentar men jag hittade din blogg efter febrilt googlande efter nån som varit med om det jag är med om just nu. Är i v 21+2 och har sedan en dryg vecka tillbaka täta och regelbundna sd varje dag, ca 6-10 per timme. Fått bricanyl med mig hem men vet inte hur ofta el hur mÅnga jag bör ta. Så fort bricanylen slutar verka sätter de igång igen.. Det värsta är att de inte gör något förrän v. 22 så det är bara att vila och vänta. Håller på att gå under av oro. Hur fixade du din resa? Hur tänkte du? Och har du något tips på hur man hanterar all oro? Åt du bricanyl? Hur många och hur ofta? Tog de bort dina sd helt och hållet? Många frågor och du kanske inte ens läser men jag gör allt för att få lite stöd.. Hälsningar Anne

  1. Hej Anne, tack för din kommentar. Jag läser alla! Vad kämpigt för dig. Har de kikat på din livmodertapp om den påverkats? Alla sd behöver inte göra det. Min var kort redan i samma vecka som du är nu och jag blev inlagd med dropp två eller tre ggr för att stoppa värkar. Födde sen i v38+3! Kämpigt var det.

   Jag fick inga Bricanyl, på Sös där jag gick ger man det helst inte då man inte tycker att det hjälper samt att det ger biverkningar. Jag fick Adalat som sägs ha lugnande effekt på livmodern. Om det hjälpte vet jag inte, men jag födde inte prematurt ändå (första barnet v37+0). Jag hade runt 100 sd per dygn ändå, och tappen minskade och minskade och öppnade sig sedan, i v34 ca 2cm.

   Om du inte redan vet:

   ta reda på om din tapp är kort. Annars: sd är jobbigt men det behöver inte vara farligt om det Inte händer något.

   Sedan efter v23 kan du göra en plan med din barnmorska. Jag gick till Mvc varannan vecka och till spec-Mvc varannan och gjorde då ultraljud för livmodertappen. Då kände jag mig lite tryggare.

   Jag har skrivit mer om cervix i ett annat inlägg, ska se om jag hittar. Fråga på, fattar att du behöver stöd! Kram

   Man får ta en dag i taget. Jag hittade mkt stöd i en tråd på Familjeliv också.

   1. Tack snälla för svar!
    De har kollat min tapp två ggr utan att den var påverkad men man blir ju så orolig när sd bara ökar dag för dag. Har också varit på SÖS och de var väldigt restriktiva med bricanyl medans Danderyd gladeligen gav det.
    Har en tid hos spec.mvc på onsdag då jag är i v 23 så hoppas få lite stöd där. Nu gäller det bara att orka dit. Vila vila och förhoppningsvis orka sitta upp under nyårsmiddagen;)
    Känns skönt att höra att det gått bra för dig, det om något är det som kan lugna just nu.
    Kanske hör av mig igen med fler frågor om ok!
    / anne

   2. Fråga på! Och hör gärna av dig och berätta hur det går! Första barnet? Och vilken spec-mvc tillhör du? De var jättebra på Sös. Heja dig!

   1. Hej!
    En bra dag idag! Vi var på SÖS akuten imorse och allt såg normalt och fint ut så ännu ingen fara, så skönt. Fick flera bricanyl och rådet att leva lugnt men normalt så slipper sängläge just nu iaf, vilket betyder nyårskalas imorn!
    Jag går på karolinskas spec mvc, också super, man känner sig väldigt trygg och omhändertagen.
    Hoppas du får en fantastisk nyårsafton imorgon!

 4. Hej igen,
  Nu har det gått ett tag sedan jag skrev till dig och mina sd fortsätter, ca 100 per dag, konstant..! I tisdags fick jag adalat ist för bricanyl men det hjälper inte alls, och nu verkar bricanylen också sluta verka.. Hur tyckte du att adalaten fungerade? Tar det några dygn innan det tar? Sedan undrar jag även hur du fick råd ang rörelse. Läkarna säger att det är helt ok att gå promenader etc men många jag läser blir beordrade sängläge, jag är sjukt förvirrad..
  Nu börjar jag se delmål för den här graviditeten, 25 veckor, 28 veckor, 30 v.. Tiden står stilla känns det som.
  Tack för din hjälp!!! / Anne

  1. Hur går det Anne? Ledsen arr jag inte svarat förrän nu! Jag tyckte inte att Adalaten hjölpte så mycket heller, men har hört att det tar ett tag att ställa in den. Sängläge gäller nog bara om du har förändringar på tappen. Försök lyssna på kroppen och berätta gärna hur det går. Kram!

 5. Tack för en bra sidan.

  Har mycket sammandragningar och har haft i ca 1 veckan nu.
  Kommer när jag står, går, sitter eller ligger men inte med jämna mellanrum.
  Är i vecka 23.

  Kände på tappen i går och den är mjuk som en svamp och kändes kort. Kände på tappen när vi försökte bi gravida så jag har nått att jämföra med.

  Har ont i ryggen och ljumskarna.

  Det som är skönt är att jag känner den lilla damen där inne skutta runt, så hon mår bra i allafall.

  Ringde barnmorskan idag som bokade in en tid hos läkare för koll av tappen på tisdag.
  Ska också lämna in ett urinprov i em så vi har koll på om det är UVI eller inte.

  Är orolig men känns lite bättre nu när jag har tis hos läkaren.

  Med vänlig hälsning,
  Susann

  1. Om du blir orolig kan du alltid söka akut till förlossningen, efter vecka 23 tillhör du dit. Lucka till och hoppas bebisen stannar i magen! Kram

   > 6 feb 2014 kl. 10:38 skrev erdoderdo : > > >

 6. Hej

  Intressant läsande, ligger inne p.g.a SM,och mjuknad tapp.Igår påbörjadest Adalat 60mg,idag höjs till 120mg. Verkar som sm redan har lugnat,men måste också bara ligga.Fick ni några biverkningar vin insättning?
  Jag svettas som vad,och hjärtklappning, men hoppas som sköterskan sa att det lugnar sig efter någon dag. Är lite obehagligt när man redan annars har ångest.

  – vecka 28+ 3 –

  1. Hej, medicinen är till egentligen för högt blodtryck, och sänker det så om man inte har högt blodtryck blir man lätt påverkad. Hoppas det är bättre nu och att bebis är i magen! Kram

 7. Hej, vad glad jag är för att jag har hittat din sida! Jag är gravid i vecka 34 och jag har mellan 5-25 sm per timme, dygnet runt och har haft det sen v. 27. Jag kollade tappen sist för 4 veckor sen och då hade den gått från 36 mm till 23mm. De sa bara att jag skulle åka hem och vila och komma in om det börjar göra ont (så nu har jag tagit det lugnt i 7 veckor). Men ont gör det i princip inte, men de kan vara riktigt obehagliga. Blir nästan alltid kissnödig när jag får dem, även om jag vet att jag inte behöver kissa. Hade du det så? På natten har jag lite ont, men vet inte om det är pga sm eller för att man ligger fel. Kliver upp 10-15 gånger per natt för det känns som jag kissar på mig. Jag måste säga att nu när jag är i vecka 34 (strax 35), så hoppas jag verkligen att jag föder snart, jag vet inte hur länge jag orkar gå så här. Jag ska på kontroll i morgon och hoppas nästen att de säger att den har blivit kortare, så jag kan fortsätta hoppas att mini kommer snart. Det känns inte roligt att skriva det, jag vet ju att det blir en prematur baby, men jag vet inte hur mycket mera jag orkar 😦 Vet inte helt vad jag vill med det här, men jag har behov att skriva av mig till någon som vet hur det är…..

 8. Hej.

  Hittade detta inlägg då jag läser lite ang kortalivmodertappar.

  Vi har ett barn sedan tidigare. I maj 2014 var jag och opererade mig pga cellförändringar CIN3. Allt fick dem bort och varit på regelbundna kontroller.
  Dock försöker vi skaffa en till nu men går segt. BM och sjukan säger att allt ser ok än och att inga vävnader är i vägen.
  Dock när jag såg ditt inlägg kom jag och tänka (då jag själv har kort livmodertapp) om det var svårt för dig att skaffa ditt andra barn, tror du det påverkas?

  September månad har vi hållt på i ett år, så om det inte funkar innan dess kunde vi KANSKE få en utredning.

 9. Hej! Jag va i på förlossningen idag vecka 30+1 pga mycket sammandragningar under en vecka. Det visade sig att tappen va 3, 5 cm men hade öppnat sig innefrån. Jag fick bricanyl på plats och fick sen åka hem. Läkaren va osäker på va hon skulle göra. Hur ska jag tänka kring det här? Är det bara att köra på som vanligt då? Jobbar heltid som sjukgymnast men hon sa inget om nån sjukskrivning.

 10. Hej.
  För två veckor sen blev jag inlagd på Karolinska pga blödning och SD.
  fick dropp och två sprutor så bebisens lungor skulle utvecklas mer. Är nu i v 28+5, livmodertappen är ca 1cm. känner inte direkt av några SD, bara att lilleman rör sig livligt. Dock vaknar jag flera gånger på nätterna över kissnödighet som kan göra ”ont” eller kanske svida till.
  Odlingar har dom gjort så det ser bra ut.

  Dom säger att jag ska ta det lugnt, men inte fått orden att vara sängliggandes, ta det lugnt? Vad betyder de?
  Kan man gå på en promenad? På stan eller ska jag knappt gå till postlådan?

  Blir galen, ingen ger mig något vettigt svar. Aldrig drömt så mycket mardrömmar och varit så orolig förr.
  Just de, det är min första graviditet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s