Lite mer om cervix

Erdoderdo

Cervix är alltså livmodertappen. En kvinnas livmoder är före graviditet ungefär lika stor som ett hönsägg. Eller lite mindre. Själva livmodern med ingång ser ut lite som en ballong i genomskärning ungefär, om du tänker dig den lilla snutten som du ska knyta ihop ballongen med – fast utan knut. Denna cervix ska normalt och ganska länge in i en graviditet, iallafall för en förstagångsföderska, vara runt sex centimeter lång. Inifrån och ut. Ju större livmodern – tänk ballongen – blir när den tänjs ut av barnet, ju kortare blir livmodertappen. Ju närmre förlossning du kommer så börjar den rikta sig framåt (de flesta har normalt en bakåtlutad tapp) och utplånas.Det finns de som har en helt utplånad tapp när de börjar öppna sig (livmodern öppnar sig och när det är tio centimeter öppet är det dags för bebis) men det finns de som har kvar lite av den även här. När förlossningen sätter igång och livmodertappen kortas och öppnar sig kallas latensfas.


När jag väntade Ines fick jag sammandragningar i vecka 18 ungefär. De kan komma ofta och tidigt som andragångsföderska men under påskhelgen i vecka 20+ märkte jag att de kom regelbundet och att jag kände mig kissnödig ofta. Jag upplevde lite molvärk också. Trodde att det kanske var urinvägsinfektion och åkte till gynakuten. Satt där fyra timmar eller nåt, med regelbundna sammandragningar och kisstrycket. Efter en urinsticka (ingen uvi) och en gynundersökning visade det sig att min tapp var framåtriktad, mjuk och kort. Utifrån ungefär 1,5 centimeter. Detta kunde vara tecken på att min kropp höll på att föda barn, så jag fick direkt bli inlagd med fötterna uppåt och fick Bricanyl för att lugna livmodern. Sedan höll det på sådär med mätningar och inläggningar till vecka 38. Snacka om att jag var less då.

Några saker som kan vara bra att veta:

Jag hade funneling. Det är kort sagt att livmodern öppnat sig inifrån. Om du tänker dig ballongen igen så är det som att den tänjts ut inuti precis vid mynningen, som en tratt som inte håller tätt. Detta menar man kan vara värre än att tappen är kort, då det ser ut som att den kan öppna sig fort om det börjar hända något.

Man mäter tappen helst inifrån, med ultraljud. Alltid när de kände på mig med handen blev de svinnervösa för att min tapp var så kort utifrån. Men inifrån var den längre. Viktigt är också att alla (tyvärr) kan mäta olika. Varannan vecka fick jag mäta och tyckte läkaren då att det förändrats så skickades jag akut till en specialist som också mätte. På Sös har de en veteran som heter Damberg som är som livmodertapparnas Yoda. Ofta visade det sig hos henne att läkaren innan mätt fel.

Under 2,5 mm är det som man säger är riktigt dåligt. På vissa sätter man så kallat cerklage, ett band runt livmodern för att hålla ihop den. På Södersjukhuset som jag tillhör är man restriktiva med det då man menar att det kan öka infektionsrisken. Detta är olika beroende på vart man bor.

Samma är det med medicin. I vissa landsting skriver man gärna ut Bricanyl som godis. Här i Sthlm är man restriktiv även med det då man menar att biverkningarna är fler än de goda resultaten. Man kollar hellre oftare och akut vid misstänkt förändring. Jag fick dock en annan medicin, Adalat, som är blodtryckssäknande men som ska ha positiv effekt för livmodern. Jag blev rätt sänkt på grund av mitt redan låga tryck och slutade ta dem i smyg vecka 33.

Om man genomgår en sån här process så lär man sig snabbt sin egen kropp. Minsta signal kan betyda något och det är tyvärr bara du som kan känna efter. Känner du igen något av mina symptom ovan och är gravid, varför inte kolla upp. Dock att det både är vanligt och bra med mycket sammandragningar. För mig märkte jag när det var skov eller vad jag ska kalla det, för jag fick som ett moltryck runt ländryggen och ofta diarre (Japp detta är fresh). Kände att det fortsatte trots att jag la mig ner och vilade eller duschade. Ibland började det rinna slem också (ja men varför läsa då – detta är gross!). Det var mina varningssignaler. Jag kunde en dålig dag ha över 100 sammandragningar, en annan runt 40. En sammandragning känns (för mig) som liknande en orgasm, fast bara det fysiska trycket. Som när du gör en situp och efteråt känner hur musklerna spänns fortfarande. Livmodern är ju en muskel. Som att den blir hård och spänd som en liten boll.

Jag fick ändå ge vika för vårdens omsorg några gånger, trots att jag inte kände de här signalerna. De bedömde att läget verkade akut och en gång fick jag åka ambulans till ett annat sjukhus pga neoplatsbrist. Fick då sista gången stoppmedicin och dagen efter åka hem – för att jag då passerat vecka 33 och då stoppar man inte längre (också olika i olika landsting).

Jag höll mig ju sen till vecka 38, men det tog mindre än två timmar och jag hade kanske max åtta värkar innan jag började krysta. Hej och hå, fort som fan! Så visst hjälpte de till, de där envisa förvärkarna.

Och det sjukaste jag hört om min cervix? ”Den är mjuk som smör och om jag vill kan jag få in två fingrar och rafsa runt där inne!”. Vsg för information, liksom.

Ja man blir ju proffs på kroppen, så att säga.

20120401-220002.jpg
Inlagd i vecka33 sista gången
20120401-220056.jpg
Så här såg min vy ut i fem månader
20120401-220129.jpg
Sista magbilden
20120401-220236.jpg Ines några timmar gammal

Annonser

8 reaktioner på ”Lite mer om cervix

 1. Bra info!
  Har legat på sjukhus i 15 dagar nu.
  Åkte in pga regelbundna sammandragningar och trodde precis som du att jag fått Urinvägsinfektion. Tappen var då 25 mm men efter några nätter med mycket sammandragningar var den 17. Nu är den 12 mm och jag undrar och oroar mig för vad det innebär. Om förlossningen ska sätta igång snart och när i så fall.. Är nu i v 30+5 och dom kommer ej stoppa mer. Så intressant att ta del av din story! Att man kan gå en ”full” grav trots kort och mogen livmodertapp.

  1. Du kan säkert gå ett tag till men man vet ju aldrig! Jag var ju öppen från v33+ men sen tog det ändå så lång tid. Det kan också varit den sista stopp-droppen som hjälpte. Men i Sthlm stoppar de tom v33. Håll ut! Berätta hur det går! Kram

   > 27 feb 2014 kl. 18:43 skrev erdoderdo : > > >

 2. Tack för bra info!
  Är inlagd p.g.a. prematura sammandragningar (v29+) med förkortad cervix, första mätningen 17mm och andra mätningen 24mm. Hoppas nu att bebis stannar kvar några veckor till iallafall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s