Styrka/mål/kroppen

Träning

På vilket sätt har jag och min kropp förändrats sedan jag kom igång med fysen i januari?

Jag har inte gjort någon mätning av kroppen före jag började (läs om min träningshistorik här). Det var inte det jag var ute efter, även om jag i efterhand kan ångra det lite för mig själv av fåfänga skäl.

Jag hade ett svagt högerben efter mitt nu gamla (gamla!) benbrott, och jag var fyra månader från förlossning, och en graviditet i liggläge i FYRA MÅNADER pga riskgraviditet. Mitt första träningspass med Lofsan kunde jag inte GÅ på löpbandet i lutning i 6,2km i två minuter utan att få kräkkänsla. Jag kunde inte göra ett korrekt knäböj, utfall eller en step down från en box.

Jag började med varierad helkroppsträning, mest utan vikter, för att få upp stabilitet i bäcken och höfter, knän och styrka i mage och rygg. Kunna bära mig själv. Varierat med pulshöjare för kondition och förbränning.

Jag lärde mig att jobba på egen hand mellan varven, med intervaller på löpband och i roddmaskin, och att planka hemma på kvällarna.

Sex månader senare kan jag springa på löpbandet i 17km/timmen, svinga med 16 kg kettlebell, ta 80 kg i marklyft, göra två pullups. Jag kan planera veckans träning själv, kan kombinera olika övningar, kan tekniker för korrekt utförda övningar och får aldrig ont längre efteråt eller av vardagsbestyr såsom lyfta bäbis eller ens 20kg fyraåring. Jag har tränat tre till fyra gånger i veckan, varav ungefär en gång hemma. Jag har lagt till massor av vardagsmotion som cykling och promenader. Jag har slutat äta skräp för jag vill äta det som ger mig energi.

Inget av detta hade jag klarat utan proffshjälp, Lovisa har givit mig så mycket verktyg och så mycket pepp. Hon är en riktigt bra människoläsare och vet hur hon ska både inspirera och lära ut på ett bra sätt. Hon är utbildad på Idrottshögskolan och har en elitträningsbakgrund vilket känns gediget och det märks att hon vet vad hon snackar om. Att hon själv tränar så att hon kvalar in som utmanare till Gladiatorerna är också en extra pepp.

Det som givit mig mest förändring är:
– Att planera varje veckas träning i förväg
– Att vara med i en träningsgrupp på Facebook (gå med!)
– Att sätta mål, inte för höga
– Att prioritera och lägga annat åt sidan, åtminstone för ett tag.

Resultatet är, förutom 6kg ned i vikt, massa nya muskler och i bättre form än före Alma, en piggare och starkare, gladare människa. Lika med bättre mamma, partner och -hoppas jag – kollega.

Nu ska jag komma i mitt livs form tänkte jag!

20120607-101409.jpg

Annonser

9 reaktioner på ”Styrka/mål/kroppen

  1. Vad roligt med träningen, det låter som ett bra upplägg!
    För några månader sen ställde jag en fråga om täta sammandragningar och ville bara tacka dig igen för att du tog dig tid att svara. Det hela gick bra och nu har jag en 3-veckors hemma. Dock gick öppningsskedet supersnabbt och då hjärtfrekvensen hos barnet gick ner blev det urakut snitt. Vi hann vara på sjukhuset 1 h innan han var ute. Man vet inte varför det blev som det blev, men min lekmannateori är att det blev för jobbigt med det snabba förloppet, som jag tror beror på alla sammandragningar jag haft. Livmodern har ju tränat hela tiden sen vecka 15 liksom. Men slutet gott, allting gott!

    1. Hej Lisa, vad glad jag är att du hör av dig och att allt gick bra! För mig gick det också på 1,5 timme med Ines men hjärtat gick bra fast de fick klappa igång henne och hon var väldigt blå. Vilken TUR att ni var på sjukhuset! Hoppas du har hämtat dig nu och får njuta av din bebis. Stor kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s