Frukostkasse från Mathem och PR mot bloggare

Erdoderdo

För några dagar sedan fick jag frågan via bloggen om att testa Mathems frukostkasse från Renée Voltaire. En matkasse innehållandes massa fräscha frukostprodukter, perfekta för den som är intresserad av ett hälsosamt liv eller gillar träning. Jag kunde inte motstå erbjudandet och i onsdags kom kassen hem till oss. Jag brukar ofta nypa i Voltaire-produkter på Ica men tycker mestadels att de är lite för dyra. Istället handlar jag liknande saker i lite mindre butiker, gärna sådana med mat från olika kulturer – ett hett tips för den som gillar tahini, hummos, röror, ostar, frön, nötter och sådant som kostar multum hos de lyxigare märkena (Utländska Munirs livs i Skärholmen är en pärla om den finns kvar).I alla fall. Det finns himla många fina grejer med denna matkasse som jag gladeligen helt spontant hade bloggat om, om inte Mathem kom med ett motkrav för att jag skulle få prova påsen: de ville ha två länkar. Jag vet att detta sätt att jobba på är vanligt, jag har i alla fall misstänkt det, och eftersom jag själv jobbar som PR-konsult var det ur det perspektivet intressant att uppleva hur Mathem jobbar med sin kommunikation.

Jättebra tycker jag, att de jobbar med bloggar, särskilt sådana som min – lite mindre – skrivna av vanliga människor som får testa deras produkter. Dock att ”köpa” länkar på det här sättet – det tycker inte jag är okej (och det bryter mot marknadsföringslagen om det sker dolt). Även om jag nu ska återbetala min matkasse som jag lovat (med dessa två länkar).

Om jag som PR-konsult skickar material till bloggare så behandlar jag dem likadant som en journalist. Och jag skulle aldrig kräva en journalist på en länk för att de får testa eller ta del av min information, eller hur? Jag tycker att bloggsamarbeten är en toppengrej, men det måste ske på bloggarens villkor och vill de inte länka så behöver de inte. Vill de inte skriva något alls – så behöver de inte.

Ibland har det så hänt att jag skickat erbjudanden och produkter till bloggare. Aldrig har jag då krävt något tillbaka av dem, utan hoppats att de kanske gillar det jag låter dem prova och hoppas att de kanske skriver om det. Självklart finns även risken att de skriver något negativt om saken, men det är part of the game – precis som vilken recension som helst. Här kan man läsa mer om reglerna för vad som gäller kring annonsering på bloggar och vad som gäller för oss som jobbar med PR. Det kan vara bra att veta att man som bloggare inte har någon skyldighet att bjuda på länkar om man tar emot produktprover av PR-byråer eller företag. Dock är man skyldig att skriva ut det, om man gör det. Det har ju diskuterats mycket kring detta i träningsbloggar på sistone – att en läsare är lite förd bakom ljuset om hen inte vet att bloggaren fått produkten gratis av ett företag. En viktig och bra debatt. Många bloggare är väldigt bra på att upplysa om de här sakerna, att de varit på pressträffar och att de därför testar varor och tjänster.

Men frukostkassen då? Min kasse innehöll: Voltaires Bovetecrunch med hallon, Smoothiemix med hampaprotein, kokossocker, Rawfoodkex, Örsalt ramslök, Crunchy granola med pecannöt, äpple och kardemumma, 2 paket hallon, 4-6 avokados, 2 tomater, 1 lime, 1 pkt yoghurt naturell, 1 pkt havremjölk, 2 pkt ägg.

Här hemma har det smaskats på både smoothies (jättegoda med hallon, kokossocker, havremjölk, avokado och banan), yoghurt med Granola och rawfoodkex. Det medföljde även några recept och tips på användning av produkterna. Kokossockret var väääldigt gott, lite kolaaktigt i sin smak, och något jag ska försöka baka med. Även granolan var makalöst god. Rawfoodkexen var väldigt… raw och fröiga och säkert otroligt bra för magen! Ett stort plus med Mathems leveranser är att man kan välja en leveranstid för lite billigare pris, om tiden är bokad av någon annan i samma bostadsområde som man själv bor i. Bra för miljön!

Jag är jätteglad att jag fick prova Mathems frukostpåse och hoppas att de fortsätter jobba med bloggare som testar deras produkter. Dock hoppas jag att de kanske slopar sitt återkrav på länkar, för jag tror enbart att det kommer att gynna dem positivt att erbjuda mer fria samarbeten. Åsikterna om bloggsamarbeten och PR här ovan är enbart mina och har ingenting med mina arbetsgivare att göra, även om jag misstänker att de skulle hålla med mig till fullo.

Länkarna:

Frukost

Matkasse

Annonser

11 reaktioner på ”Frukostkasse från Mathem och PR mot bloggare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s