Dagens träning: böj

Träning

20120617-201641.jpg
Idag ville Alma gå till MiniSats. Och vem är jag att säga nej? Så jag körde lite knäböj. Konstigt nog kan jag det med knäledstjofset. Det är bättre nu också. Det kommer bara om jag går lite längre.

Så jag tog det lugnt med löpning även idag. Körde uppvärmning i max lutning, gång tre minuter i 7,2 km i timmen. Sedan jogg en tabata (8×20 sekunder med 10 vila mellan varje). Efteråt började det kännas i knät så jag la av.

Efter det körde jag 5×10 knäböj med 20 kg (bara stången), och sedan 5X5 med 40 kg. Avslutade med 5X5 toes to bar.

Många som lyfter för att bli starka delar in övningarna i tre dagar per vecka och alternerar böj, drag och pressar. Knäböj, marklyft och axelpressar (med assisterande övningar till det). Populära sätt att lägga upp det är att köra 5X5 repetitioner tungt eller 3-2-1. Idag var första gången jag körde 5X5 med knäböj, var osäker på vad som är ”tungt” för mig, men tror redan att jag nästa gång kan köra med 50kg på 5×5.

Jag brukar dela in min vecka (drömscenario – ruckas ofta pga vab, sjukdom, barnvaktsproblem etc) i olika träningsupplägg och köra ett Lovisa-pass (ganska många övningar, hård kondition, hela kroppen), ett pass där jag repeterar det igen, ett pass pressar (+böj) tungt med lite lättare kondition, ett pass marklyft, tungt. Får jag inte till det så blir det färre pass, mer hela kroppen. Jag vet att de som tränar hårt ofta kör veckorna 3-2-1 där ett är tyngst, men jag är inget proffs och försöker variera min träning varje vecka, hela tiden istället. Jag är på den nivån att det behöver vara roligt mer än ge ett tydligt resultat. Rör hellre på mig än bra, typ.

Innan jag började med vikter, när projekt ‘hitta kroppen igen’ drog igång, så tränade jag mer hemma eftersom jag körde med kroppen själv. Nu är jag mer slarvig med det och märker att knä/höftstabiliteten blir sämre, samt knipet och plankorna blir sämre. Det märks direkt tyvärr, och det verkar som att sjukgymnastik och stabilitetsövningar är något man aldrig kan sluta med.

När det gäller knät/höften har jag kört gummiband knutet runt båda benen strax under knäna, och pressat benen utåt, 100 repetitioner, varje dag. När jag slarvat nu märks det med att knät faller in då jag gör knäböj, samt när jag reser eller sätter mig på huk eller hoppar framåt.

Annonser

2 reaktioner på ”Dagens träning: böj

  1. Det märks att någon i din familj har erfarenhet av Crossfit. Stämmer det?

    Och som jag håller med dig om hemmaträningen. Mitt knip har blivit såååå mycket sämre sen jag slutade med promenader och plankan. Jag kan inte påstå att Crossfit är så väl lämpat för mammor som relativt nyligen fött. Just den biten ska jag minsann utbilda mig inom. Jag tror att gravid- och mammaträning är mitt kall

    1. Vad kul och vad bra – med mammaträningen! Jo, de tränar en del liknande det. Men jag vet att min man är väl insatt i styrkelyft och har läst det mesta i ämnet. De kör fysträning på klubben och de flesta brudar där är starka som tanks redan efter några månader. Men jag kör som du, på egen hand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s