The to be looked at-ness

Erdoderdo

Läser Lady Dahmers text om bröst och vad hennes bröst betytt för henne. Och känner igen mig, massor. Det kan man kanske inte tro då mina bröst idag är i princip borta, men jag fick också mina tidigt. Redan i trean kom jag i puberteten och fick både könshår och myggbett. Min bästa vän som bodde i en annan kommun var snäppet värre än jag och hade riktiga lökar i femman. Det här gjorde att vi både upptäckte en ny sida av världen som vi var nyfikna på, och att vår egen värld förändrades, för alltid tror jag.

Minns att killarna i sexan slog oss hårt, hårt mellan benen (alla tjejer) med sina bandyklubbor på rasterna. Minns näckningar på toaletten. Hur man blev indragen och avklädd, ja tafsad på. På brösten. Tror inte att detta uppmärksammades av skolan. Skolan stod istället för tävlingar om snyggast och mest populära.

Minns andra saker som jag idag ryser åt som flickmamma. Hur vi som tolvåringar köpte småflaskor sprit på en kryssning med föräldrar. Det gick bra för oss att gå flera gånger i affären och köpa en och en.

Minns en hyttfest med lumparkillar som trodde att vi var sexton år. Minns att när de fick veta att vi var tolv – tolv år – så ville en av dem ändå dejta min kompis. Som tur är vågade hon aldrig träffa honom ensam. Han hette Andrash, det minns jag.

Minns första fyllan, på dagen, hur vi blandade småflaskorna med juice, cola och San Fransisco-mix och ringde till Heta linjen. Minns kittlet i magen.

Minns pirret, killar, hur vi ville vara med dem. Men hur de ALLTID ville mer, ville ha mer, ville komma in i våra byxor. Och hur vi bara accepterade att det var så. Att det var så.

På bilden tar jag examen i femman. Jag mådde riktigt dåligt här. Bytte skola sedan. Kutryggig för att dölja brösten. Och hållning med ångest. Det var här allt började. Tio år av kaos och ångest.

Idag är mina bröst i princip borta, efter viktuppgång, nedgång och två graviditeter. Och jag kan berätta att jag tycker det är så jävla skönt. Att slippa en till anledning att bli tittad på. På det sättet. För det är det vi fostrats till och det är det som påverkat mig mest i mitt liv. Hur jag formats i att bli tittad på, och gjort så många dåliga val och hamnat i så många sjuka situationer som jag inte ens orkar skriva om här. Jag vet att det format mig, jag vet att jag har skinn på näsan idag och att jag är en tung lirare. Kan bara önska att mitt tolvåriga hade vetat att det fanns andra val, andra vägar.

20120801-131953.jpg
Tolv år ung. Kom tillbaka till skolan efter sommaren med smink, BH, nättröja och cigg. Och fler erfarenheter rikare.

Annonser

12 reaktioner på ”The to be looked at-ness

  1. Oj, så bra! Jag känner igen mig, eller rättare sagt, inte. Jag var ju en sådan som inte blev looked at. Var platt som en pannkaka (and still am) och till och med soö 30-årig 2barnsmamma kan jag känna den där längtan efter mera ”kvinnlighet”. Som om den skulle sitta i brösten? Jäkla symbolladdat, det där!

    1. Bröst eller inte, den där känslan kommer så tidigt, för barn. Hjälp! Idag känns det skönt utan byst, men jag kan ha problem med bikiniöverdel som aldrig sitter på plats 🙂

  2. Och jag har såklart också haft en hatkärleks-relation till min byst, som började poppa fram vid 8 års ålder och aldrig har varit särskilt enkel att dölja. Men idag är jag mer nöjd än missnöjd även om det verkligen inte var positivt att få former tidigt, ungefär av de skäl du beskriver. Jag hoppas i smyg att min flicka ska brås på sin pappas släkt i stället, där verkar man varken utvecklas tidigt eller bli sådär superkurvig.

    1. Ja kidsen alltså, hoppas bara man kan prata öppet om allt detta. Skönt att vara mer nöjd än missnöjd! Och du, du är ju en skönhet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s