Om barnäktenskap

Erdoderdo

Bara för att Tjejmilen är över stannar inte Plans arbete för flickor världen över. Just Flicka-kampanjen har faktiskt precis sjösatts samband med Tjejmilen. Jag fick ett mail med information från Plan om barnäktenskap och vad det kan leda till. I mailet stod bland annat:

Visste du att barnäktenskap har lett till att den vanligaste dödsorsaken bland flickor 15-19 år är graviditetsrelaterad? Barn är inte gjorda att föda barn vilket ofta leder till grava komplikationer både för mamman och barnet. Haoua,15, i filmen (1min 16sek in) hade tur – hon överlevde förlossningen, det gjorde inte barnet. Men hon är skadad för livet.

Men det går att göra skillnad. Plan driver bland annat ett framgångsrikt projekt i Niger – IMAGINE (Improve the education of girls in Niger) för att få fler flickor att stanna i skolan. I juni i år gick ytterligare 150 skolor med i projektet. Som flickafadder är det just såna här projekt man stödjer.”

I tredje världen är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 till 19 år graviditetsrelaterad (ofta förlossningsrelaterad). Som flickmamma och kvinna orkar jag nästan inte tänka på den här informationen. Den är så lätt att trycka bort från hjärnan. Men filmen är bara 3 minuter och 14 sekunder lång. Se den.

Annonser

En reaktion på ”Om barnäktenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s