Skärpning föräldrar!

Erdoderdo

Jag brukar ta det lite med ro när jag läser om hur vi ska vara med våra barn. Ingen teve, aktivera dem, mer pedagogiska och mer mindfulnes. De typiska morgontidningsreportagen om helgerna. Jaja, brukar jag tänka. Många i min generation, i alla fall där jag växte upp, hade föräldrar som jobbade sjukt mycket. Och på kvällar och helger var det leka ute eller inne med kompisar som gällde för oss. Inte så mycket Hugo Lagercrantz brain stimuli och det blev ganska normala människor av de flesta ändå. Ibland kan jag nästan känna att våra ungar kommer bli helt vrickade av att vi försöker vara så otroligt duktiga föräldrar hela tiden.

Men när ikväll fick jag en påminnelse om en sak som gör mig illa till mods, och påminde mig hur jag inte vill vara som förälder. Alma och jag tog en spontan bio efter förskolan, och såg Modig i Sickla. Mitt batteri dog på väg till förskolan (det avlider vid 20% nu) och vi hade inte ens meddelat pappan vart vi var. Vart vi var – ingen visste! Så. Inte. 2012.

I en halvtom salong lyste det blått upp i två vuxna föräldrars ansikten, större delen av föreställningen. Och det var kanske fler, men det var de jag såg. Är det såhär våra kids kommer minnas oss, föräldragenerationen? Vi hämtar tidigt på förskolan och vi gör roliga aktiviteter, men vi är ständigt online och vobbar och blippar under tiden.

Jag har aldrig låtit mer som Bengt Ohlsson och det är inget jag är stolt över. Och om det är något jag avskyr så är det uttrycket ‘det var bättre förr’. Jag ser mig gärna som en early adaptor och jag gillar det sociala nät som de digitala kanalerna ger oss. Men jag var glad att jag var utom mobil inverkan idag och jag tänker göra allt för att inte sitta med näsan ner i en lur i sandlådan något mer. För det har jag gjort. Nä, skärpning!

Med vänlig hälsning,
MR

20120925-212716.jpg
Min bästa date ikväll som igår ville att jag skulle plåta henne på en klippa. ”Jag fick ont i hjärtat av slutet mamma” sa hon efteråt och lättade på trycket. Fina unge. Modig – den var jättebra. Och förfilmen, LaLuna också från Pixar, var en ljuvlig pärla.

Annonser

11 reaktioner på ”Skärpning föräldrar!

  1. Ja och amen på den. Det är väldigt mycket med den ständigt tillgängliga lilla skärmen som jag känner gör livet sämre för mig. Jag tror att vi bedrar oss själva när vi tror att vi har hittat ett sätt att göra allting samtidigt. Det har vi inte. Vi har däremot hittat ett sätt att inte göra riktigt nånting ordentligt.

  2. SÅ BRA!! Släng de där jävla telefonerna i väggen! Livet är för kort för att spenderas framför en liten manick (jag sitter just nu vid datorn då barnen är på dagis så jag är förlåten). Rätt som det är så tas någon ifrån oss alldeles för tidigt. Jag vet =(

  3. Bra! Jag har sedan en tid infört mobilförbud för mig själv från att jag hämtar på förskolan tills att barnen ligger i sina sängar. 🙂 (Hämtar bara varannan dag så varannan dag blir ju uppehållet inte lika långt) 😉 Sedan gör jag såklart vissa undantag ibland. Eller om det ringer osv. Och ibland lämnar jag telefonen hemma om vi bara ska ner på gården och leka! Helt crazy! 😉

  4. Jag håller med dig rakt igenom texten, vi kämpar och kämpar för att vara så bra föräldrar som möjligt, nästan som det r en tävling.
    Och. Jag älskar min iphone, har den i handen mycket. Men. Inte i lekparken. Inte när jag ÄR med barnen. (klart att jag tittar el svarar på ett viktigt sms, eller nån gång ringer ett kort samtal som inte kan vänta, men det är allt.) jag blir ledsen av alla mammor och pappor som inte kan fe sina barn 15 minuters iphobefrilektid.
    Där är jag lite rabiat kanske.

  5. Oj vilket bra och tänkvärt inlägg… Jag är själv HÖGST skyldig till detta. Jag tycker lekplatsen är det tråkigaste jag vet och är mycket med barnen, känner själv att handen dras som en magnet mot telefonen, alldeles för ofta. Ska tänka till men nej, jag kommer inte sluta helt när barnen är med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s