Omg sugar

Erdoderdo

20121007-212125.jpg
Jag läste nyss inne hos Sophie ett tal hon skrivit på sin utbildning (grymt avis – verkar fruktansvärt kul att plugga till retorikkonsult). Det handlar om socker och barn och det var väl skrivet/talat. Det fick mig att referera till ett samtal med min syster häromdagen om just socker och barn och en reaktion från en bekant om glass på en förskola.

Jag håller med om att socker är en drog och inget som vi människor behöver stoppa i oss. Det är tråkigt att det är tillsatt socker i många livsmedel vi köper idag och helfabrikat ska vi inte prata om. Socker (allt som slutar på -os och ibland -in i mat ungefär) är ett billigt sätt att blåsa upp mat som inte har någon näring och skapa kortsiktiga mättnadskänslor. E-produkter och socker i mat är säkert en bidragande faktor till att vi och våra barn blir allt mer överviktiga.

Men.

Vi rör oss allt mindre.

Och.

Vi tror att vi belönar oss med skit.

Jag tänker på ett inlägg hos Lovisa för ett bra tag sedan om att ”unna sig”. Hur kommer det sig att vi tycker att vi unnar oss när vi äter skit?

Slutligen vill jag bara säga att jag tror mest det är vi föräldrar som bör ändra vår relation till socker. Jag känner folk som skriker om det serveras mariekex på förskolan men sedan själva smusslar med godis för barnen. Som plockar fram sitt stash när barnen somnat, det är vin, chips och glass i soffan varje helgkväll. Som ”unnar sig”. Och sedan har nolltolerans för barnen. Det fattar inte jag. Om du har en dålig (tex skuldbelagd) relation till snask och mat så är chansen att ditt barn också får det större än om du förbjuder socker för dem. Barn gör som vi gör och inte som vi säger. Sen behöver inte allt vara svart eller vitt.

Jag tycker bara: var medveten om vad du stoppar i dig och varför. Du väljer vilket bränsle du och dina barn drivs av. Om du vill äta godis, ät godis. Fundera över om du har ett skämsbeteende kring det, och varför. Om du verkligen vill unna dig något, stoppa i dig något bra som ger dig något. Gå tillbaka till dig själv när det gäller dina barns kost.

Och om någon undrar: vi äter godis hemma. Och glass och fika. Ibland på en tisdag (herregud!!!!!) och vi har inget uttalat lördagsgodis. Båda våra barn får smaka om vi äter. Det är ingen stor grej hemma hos oss. Vi rör på oss fysiskt mer än många. Och våra barn är med oss i det, och rör också på sig. Jag ser det som ett plus och ett minus- stoppa in en pinne i brasan och elda upp energin. Inte svårare än så.

Annonser

8 reaktioner på ”Omg sugar

  1. Bra skrivet! Våra barn äter inget godis alls, men det gör inte vi heller. Så jag har svårt för att introducera lördagsgodis bara för att. (Och herregud vilket tryck det finns från omgivningen! Från VUXNA i omgivningen!?) Varför ge barnen godis när vi själva inte köper eller äter det? Sen får de sylt på pannkakorna och de får (nästan) dränka makaronerna i ketchup, om de vill, de får använda det på precis samma sätt som jag. Jag förstår inte att man öht lagt så mycket vikt vid socker… Varför måste det vara en grej?

    Däremot dricker jag cola ibland men det får inte barnen. Tycker inte barn ska ha allt lika som de vuxna har, men så tror jag inte att du menade heller. De vet att det är skillnad på deras och våra rättigeheter. Majken skriker efter att få smaka pappas öl varje gång han dricker öl, men se det får hon inte heller. 😉

    1. Tjatar folk på att få ge era barn godis? Men ja, precis. Ines dricker inte cola 🙂 men koffein är ju nåt annat också – och som sagt: allt behöver inte vara svart eller vitt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s