Marklyft och rodd

Träning

20121017-091522.jpg
Igår började jag med Wendler-appen för styrkelyft. Jag planerar köra tungt men samtidigt kombinera med mina superset och pulsövningar som jag får av Lovisa. Variation är receptet! Och de tunga övningarna behöver hjälp – assisterande.

Jag började med vecka 1 av deadlift igår men kände inombords att jag nog har ett högre RM, personbästa tyngsta, än vad jag hittills testat. Så det blev ett maxtest istället och det gick bra: jag lyfte 90kg. Jag värmde upp och sedan stegrade upp från 40, la på till 60, sen 70, sen 80, sen 85 och 90. Jag väger 57 kg så för mig är det tungt men nu ska jag alltså automatiskt öka 3 procent var fjärde vecka enligt Wendler-cykeln.

Efter marklyften körde jag samma pass som jag gjorde med Lovisa i förra veckan, med ryggövningar i superset som inkluderade rodd, shrugs, smala armhävningar med benen på bänk, bicepscurl över huvudet lutad mot bänk och solen med hantlar. Här är en kombination till exempel.

Det sköna med tunga vikter-upplägget är att det för mig är lätt att addera till min vanliga träning. Jag kör ofta ett fokusområde per pass (på gymmet – hemma tränar jag ofta hela kroppen) och nu lägger jag till de tunga övningarna först i passet istället för kondition. Det kan jag sedan göra sist eller skippa helt i vissa pass. Jag kommer även fortsätta med att köra pass helt fokuserade på puls också. Som sagt, variation och ha roligt är det viktigaste!

20121017-093100.jpg
Gårdagens middag för mig blev pyttipanna – det som fanns hemma. Kalkonbullar, halloumi, ägg, tomat, knäcke och lite melon. Jag var fruktansvärt hungrig hela kvällen senare och åt mer. Myten att man inte förbränner energi på samma sätt när man tränar tungt utan sk cardio stämmer verkligen inte, jag får enormt hög förbränning efter ett sånt här träningspass och känner verkligen hur kroppen jobbar hårt länge efteråt. Detta att tjejer inte ska ”träna för tungt för att inte få stora muskler” kan vi väl skippa nu? Muskler är skitsnyggt och kroppen svarvas till naturligt istället för massa bantningstjafs och lågkalorilarv. Lyft skrot och bli tuff!

(Det här som Anitha Schulman förespråkar tex tycker jag är helt galet – och inte balans för fem öre! Att äta svältkost större delen av veckan och sedan frossa- vad ger det gör signaler till kroppen? Upp som en sol och ner som en pannkaka. Tror inte det är hållbart i längden för fem öre. Om man har svårt att få till träningen, kör smartare, tyngre när du kör istället och låt kroppen få upp förbränningen med mera mat. Jag tycker inte om att diss-länka men jag hoppas inte att någon som följer henne tror att det där är bra på nåt sätt.)

Annonser

2 reaktioner på ”Marklyft och rodd

    1. Det tar ganska lång tid, min kille säger: man ska inte fokusera så mkt på RM, på en cykel (4 v) gör du från (exvis) 1 rep på 90 – 3 rep på 90. Vilket är en procentuellt stor ökning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s