Nattskräck

Erdoderdo

Ines har haft nattskräck två gånger nu, senast igår. Det är verkligen jätteläskigt och gör ont i hjärtat när hon skriker och slår sig i spjälsängen. Hon blir ännu mer galen om man tar upp henne. Igår skrek hon och och slog på sig själv i en halvtimme innan pappa till slut kunde lugna med att spela Turn your lights down low för henne. Då vaknade hon till slut till, och var sedan uppe med oss i soffan till klockan tolv nästan. Allt stämmer in på det som står här och här. Jag undrar om det har med intensiva dagar på förskolan att göra. Alma har aldrig haft nattskräck.

Insomningen igår var lugn, hon gick som ofta själv till sin säng och visade att hon ville sova och låg sedan själv och lekte med sina nappar tills hon somnade. Efter att hon vaknat med oss på natten ville hon inte sova själv igen utan ville bara ligga i min famn och kramas, har typ aldrig hänt förut. Någon mer med erfarenhet av nattskräck?

 

Annonser

8 reaktioner på ”Nattskräck

  1. Min ena pojk har haft nattskräck i perioder från det han var ca 1,5år. Nu senast höll det i sig i kanske en månad, så gott som varje kväll nästan samma tid skräckskrikandes och inte kontaktbar. Nu är han sex år. Vårt sätt att få det att klinga av har varit att bära honom, få honom att gå till våran säng. Han somnar alltid i sin egen men kommer varje natt till vår. Så då tar vi honom dit, ligger en stund bredvid och så går det oftast över. Ibland har det kommit en gång till. Har sett ett visst samband till att det hänt en del i hans liv, typ vi har hittat på mkt på dagen. Och nu i höstas var det mkt när han börjat fritids och förskoleklass. Första gången det utbröt var på en semester till Skagen. Vet inte hur man ska hindra det. Läste att man skulle väcka barnet strax innan det bröt ut för att bryta en ond cirkel. Har inte testat det. Uberjobbigt tycker jag det är med skräckskrik. Han är så förtvivlad och rädd! Sen har han även växtvärk vilket gör att han vaknar och skriker då och då. Men då kan man alltid ge alvdeon och så somnar han om! Uscha ja. Men det är värst först. Litegrann vänjer man sig även om det alltid är jobbigt.

  2. En bidragande faktor kan vara att barnet blir för varmt (min dotter har haft nattskräck och även jag själv som barn). Lättare pyjamas, eller sommartäcke…vädra i rummet och sänka tempen på elementet.

  3. Vår son Charlie är 16 månader och har haft nattskräck till och från i ca 6 månader. Nattskräcken kommer ofta, men inte alltid, då det har hänt mkt under dagen eller vid nya upplevelser eller att han är för varm. Som du ser inte konsekvent samma mönster. Ibland kan natyskräcken kommer några dagar i sträck, ibland är det bara en enstaka natt. Det funkar alltid att ge honom välling för att få honom att sjunka in i ett djupare sömnstadie och han somnar om, det var ett tips vi fick för 6 månader sen och för oss funkade det.

    1. Tack! Vi provade med välling igår men hon bara slog bort den. Hon var väldigt ledsen vid läggning idag igen i över en timme, tror det är väldigt mycket för henne med 8 nya bebisar på hennes förskoleavdelning.

  4. Vår äldsta dotter har haft mycket nattskräck och det bästa tipset från mig är att lägga sig brevid så fort man bara kan och klappa på håret eller kinden och bara vara lugn. Nynna på någon sång eventuellt. Efter ett tag klingar det av. Man lär sig barnets nattsömnsrutiner efter ett tag. Det skedde ALLTID vid samma tidpunkt på kvällen, någon gång innan midnatt och det höll alltid på minst 15 minuter. Jag prövade ett tag att försöka väcka henne men tyckte det bara blev som att förvärra skräcken som de faktiskt upplever. Det är jobbigast för oss bredvid. Hon har själv aldrig kommit ihåg ett endaste utbrott. Nu är hon 6 år och det har försvunnit. Kan hålla med ovanstående att det hälpte med svalare rum och tunnare täcke.

    1. Tack för att du delar med dig. Hon fick sova utan pyjamas inatt, elementen är sedan innan av och hon sover alltid utan täcke (fast vi erbjuder såklart).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s