Böj med familjen

Träning

20130223-190929.jpg
Såhär trötta blev två kids av att vara på gymmets barnpassning idag.

Idag gick vi hela familjen till Sats och även min kära pojkvän tränade. Annars brukar det bara vara jag som kör, med honom som PT.

Vi körde ryggresningar, bakböj, good mornings och toes to bar. Han hade dubbla vikten mot mig rakt igenom. Men jag fick väldigt bra teknikkoll och hjälp. Flera saker som är bra för en ökad säkerhet när man lyfter tungt (ta bara ett steg från racket så är du nära om det blir för tungt tex) men också rena fel som jag gör (chest forward!). Han är grymt duktig på styrkelyft.

Ett vanligt missförstånd kring tung lågreps-träning vs lätt högreps-träning (som tex mina 300-hemmapass) är att det är ”sämre” och ”mer farligt” med en högre skaderisk. Det stämmer inte. Det som händer i kroppen när du blir starkare är att ditt nervsystem behöver rekrytera mer muskelfibrer och talar om det för kroppen. Detta sker när du är i det där sista stadiet, när du inte orkar en till men du gör en eller kanske till och med två repetitioner ändå. För att komma dit med lättare vikter, kanske kroppsvikt, så krävs det många repetitioner och sets och när du är i det där sista läget: jag pallar inte mer, så är du väldigt trött och pressar dig lite extra.

När du tränar lågreps (få repetitioner) med en tung vikt hamnar du tidigare i det där sista läget. Du gör kanske tripplar eller dubblar för att komma till dina sista tre RM-vikter. Men du vilar länge mellan seten. Så länge att du precis kan göra samma set igen. Du kör så pass tungt att du inte kan göra en fyra utan verkligen bara göra en trea till. Du skickar ut signaler till din kropp att du behöver bli starkare för att orka en till repetition, men du är inte utmattad. Var är skaderisken högst tror du? Efter 150 burpees eller efter 25 knäböj? Vad gäller båda övningarna krävs att du har koll på tekniken för att utföra dem korrekt och använda rätt kedjor i kroppen. Därmed inte sagt att det inte är bra med mjölksyra- högrepsträning. Variation är bra.

Källa: boken styrketräning. Rekommenderas för den vetgirige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s