Gilla barnmorskor

Erdoderdo

Jag läser hos Hanna som reflekterar över sin förlossning och hur den kanske hade varit annorlunda om barnmorskorna på sjukhuset haft bättre resurser.

Jag tänker på mina egna förlossningar där jag båda gångerna fått komma in på nåder på Södersjukhuset i Stockholm. Den första gången för att vi i telefon lovats plats på Södra BB men kom fram och det var ett missförstånd (fullt), och jag var så långt gången i förlossningsskedet att de inte kunde neka mig på Sös.

Och på andra gången, då jag meddelades när vattnet gick att det var fullt i hela Stockholm och kunde bli Västerås, men en en anteckning i min journal att jag haft två stoppade förlossningar prematurt gjorde att jag beräknades föda snabbt, och hur de bad en omföderska lämna förlossningsrummet för mig i väntan på hennes BB-plats. Jag kom in på Sös en timme efter första samtalet och Ines var ute tjugo minuter senare.

Hur tacksam jag är att jag fick plats, och hur kaotiskt det hade kunnat bli om Ines till exempel hade fötts hemma, då hon hade navelsträngen (som var för kort) flera varv runt halsen och var blå och klappades igång. Eller om jag fått åka till ett annat sjukhus första gången då det var fullt på Sös.

Jag tänker på hur de kämpar och har så stressigt, de här fantastiska barnmorskorna, som är människor vi som föder barn känner tacksamhet inför och minns resten av livet. Hur vi kallade den erfarne barnmorskan som stod bakom eleven under Ines förlossning för Yoda-barnmorskan efter att hon proffsigt knuffade undan elev-barnmorskan då hon såg att Ines inte mådde bra då hon kom ut, och snabbt fixade läget i handvändning. 

Barnmorska är ett yrke som behöver mer resurser, de behöver få bättre arbetsvillkor (och lön) så att de kan göra ett jobb som de är stolta över och mår bra i magen av när de kommer hem. 

Bild

Utdrag från Stöd barnmorskornas kamps Facebook-sida:

”Det är fullt på hela förlossningsavdelningen och det är fullt på BB som vanligt. Många börjar föda samtidigt och jag springer bara runt i ett ekorrhjul och svarar på ringningar, ”släcker små bränder”. Den förlossningsrädda kvinnan blir lämnad ensam. 
När klockan äntligen blir sju och jag blir avlöst, så gråter hon när jag ber om ursäkt för att hon lämnats ensam och det skär i hjärtat på mig att jag inte kunnat ge henne en bättre vård. Hon kommer förmodligen behöva gå i mer samtal efter denna förlossning och kanske kräver snitt nästa gång.”

Stöd barnmorskorna på Facebook!

Annonser

6 reaktioner på ”Gilla barnmorskor

  1. Helt klart en viktig Facebooksida! Men usch vad jobbigt det var att läsa alla historier som gravid. Blev svinnervös och började fundera på det här med vaginal förlossning ist för kejsarsnitt… Kommer dom ha tid för mig? Gah!

    1. Fattar det! Du kanske ska höra hur det ser ut på förlossningen där du bor? Vad du än vill och väljer så är det bästa valet för dig. Jag hoppas du kommer få en fantastisk förlossning. Och mina egna kaos-förlopp minns jag såklart bara som positiva 🙂

  2. Bra inlägg! Vill bara vara lite petig… Det heter student, inte elev. En del i diskussionen om att höja professionen. Genus etc. Samma som sjuksköterska, inte syrra. 🙂

    1. Hej, tack för din kommentar. Jag är helt med i resonemanget och säger aldrig tex fröken eller dagis gällande förskolan. Har dock aldrig hört att ”elev” är lågstatus men lägger det på minnet!

  3. Elev är mer förknippat med när de utbildningarna (sjuksköterska och barnmorska) var skolor med elevhem och inte på universitetsnivå. Barnorskeutb är ju nu tex 4,5 år från start till finish med tillval med master! (vet ju att du vet, men många bekanta säger ofta sköterska om allvårdpersonal som inte är sköterska) Men inte gnäll, bara lite påpek 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s