Tisdagsrapport och tankar om varför jag träningshetsar

Träning

20130410-214400.jpg
De här banden kan verkligen vara väldigt jobbiga
20130410-214406.jpg
Trött efter träningspasset
20130410-214413.jpg
Men ändå hade jag mina 240 squats i min challenge kvar att göra – sista dagen imorgon

Imorse klockan 7:15 träffade jag Lovisa och körde ett PT-pass på Rosa Skrot. Mycket ryggövningar, rodd och jungle gym. Vi avslutade med tre mag- och bålövningar i jungle gym som fick svettdropparna att tränga fram på mina axlar sa Lovisa. Jäklar vad bra de var. Så himla skönt att börja dagen med ett tufft träningspass, enda jobbiga är att jag blir så hungrig hela dagen sedan. Jag köpte med mig lite kvarg från Rosa skrot och tur var det för jag fick äta en både på förmiddagen och eftermiddagen idag.

Imorgon är sista dagen på min squatchallenge – jag har alltså gjort en challenge med knäböj i 30 dagar. Man börjar på 55 stycken och ökar sedan för att sista dagen (imorgon) göra 250 stycken. Flera har frågat mig om jag kan visa bilder på min rumpa före och efter, men jag kan helt ärligt säga att jag inte gjort denna challenge för att få snyggare rumpa (även om det inte är nåt jag emotsätter mig). Jag vill bli starkare och kunna lyfta tyngre skrot, och jag gjorde challengen för det. För att komma igång med träningen efter en period av lite upp och ned och sjukdomar, för att få bättre teknik och öva mycket på att sitta ned, för att öva uthållighet – och för att det är roligt med en utmaning. Jag kan faktiskt säga att jag nu kan gå sex trappor upp på jobbet och känna att jag fått nya muskler i benen.

Jag har läst några bloggar idag som skriver om träningshets och stress med ”den nya träningstrenden” och det fick mig att fundera över mina egna mål. Hur har jag hamnat mitt i den här ”trenden” och varför och vad vill jag? Lovisa bad mig också idag att formulera fyra mål med min träning till nästa gång vi ses och det fick mig att tänka till.

Jag attraheras av tanken på att bli riktigt stark. Jag kan också känna att anledningen till det på ett sätt är feministisk. Jag tycker det är jävligt coolt med grova kvinnor, och jag ser poänger med att ta in på en klassiskt manlig arena. Jag har aldrig i mitt liv känt mig så stark, smart och cool som efter att ha fått två barn, försörjt dem och lyft 95 kilo på en skivstång. Det känns som att jag kan bära min familj och jag kan bära mig själv. Som tjej växte jag upp med idrott i skolan där man delades in efter kön och fick det platta slagträt i brännboll. Killarna spelade fotboll, vi stod på sidan. Killar hängde i gymmet. Jag har haft många personliga problem med att vara just tjej, ung kvinna, som har gjort att jag mått dåligt och tagit många dåliga beslut. Jag har inte känt mig säker, inte cool i många sammanhang. Som ung, som kvinna. Som nu äldre tvåbarnsmor känner jag mig starkare än någonsin, mentalt och fysiskt. Träningen ger mig den faktiska styrkan att även känna mig stark på andra plan. Jag har även en rastlös personlighet som får ett väldigt skönt nollställt lugn efter träning. Jag medicinerar min egen dampighet och kan leva bättre i nuet. Det kanske är insnöat och nördigt att jag hellre spenderar mina fredagskväll med att öva på pullups än att gå på en klubb men det ger mig såväl mentala utmaningar som hälsovinster – jag blir piggare, mår bättre i kroppen, klarar av de vardagliga momenten och jag har fått många nya vänner genom mitt nya intresse. En hel del gamla vänner har droppat av till periferin men en hel del av dem finns kvar ändå.

Efter att Ines föddes och jag legat ner i fyra, fem månader på grund av min riskgraviditet var min önskan att få springa, lyfta, röra mig så stark att jag lovade mig själv: tappa inte detta nu. Kom ihåg det här, minns känslan av att ligga ner varje dag och inte få röra sig. Och det har jag gjort. Lite gallstensoperationer och sådant har kommit emellan. Men viljan att bli stark finns kvar. Och det är ett intresse som tar tid och på ett sätt är en uppoffring, men ger mycket tillbaka. Så ser jag på det. Ett fördelaktigt utseende kommer på köpet (muskler), men det finns säkert många som inte delar min åsikt att biffig är det nya svarta. Jag älskart! Grova kvinnor FTW.

Mvh Beefcake2013

Annonser

25 reaktioner på ”Tisdagsrapport och tankar om varför jag träningshetsar

 1. Stark är det nya smala tycker jag, helt klart!!! Mycket hellre stark och sund än spinkig och ohälsosam 🙂 För bara 5 år sen tyckte jag tvärtom….tyvärr, men det är aldrig för sent att ändra sig 😉

 2. Älska starka kvinnor på alla plan. Viktigt.

  När kraften och viljan kommer inifrån och inte från yttre påtryckningar – hälsosamt. Men också hälsosamt (och svårt) att tänka/känna efter. Och viktigt. För nog är det en hets nu som är rätt nära att slå över gränsen, och gör det för många. Åt ohälsosamt håll eller i känsla av misslyckande.

 3. Hej, ramlade in på din blogg idag och intressant utmaning med knäböjen! Behöver också komma igång med träning efter en längre period av lathet och är därför intresserad av hur schemat såg ut för denna månad? 🙂 Och av ren nyfikenhet hade du vikt eller körde du med kroppsvikt?

 4. Härligt! Jag siktar också på en stark kropp. Inte så mycket för utseendets skull utan för att orka mer än vad jag behöver & ha en hel & stark kropp länge! Håller med dig! Starkt kämpat. Nyfiken på squat utmaningen. Hur går den till?

 5. Bra skrivet å vad jag känner igen
  Mig! Jag är en mamma som blir starkare å starkare å jag behöver inte kryckor längre som under graviditeterna. Påminner mig om den tiden å längtan till att kunna röra mig. Lång bit kvar men jag är på gång. Heja oss!

 6. Ja ja ja! Jag känner precis likadant. Älskar att vara stark, att lita på min kropp. Jag började träna med nåt slags hälsomål som ambition. Att bli stark är så mycket roligare, och på många sätt ett mer konkret mål. Vad är det att vara hälsosam liksom? Man blir aldrig tillräckligt hälsosam (eller tillräckligt smal för den delen). Nej, stark är bättre. Här är ett mycket bra blogginlägg som handlar om styrketräning och feminism: http://fitandfeminist.wordpress.com/2012/05/21/fit-is-a-feminist-issue/

  Ida

 7. Underbar läsning! Härligt att fler gillar tjejer med muskler! Jag e med dig! Kör hårt bruden! Och snyggt e d! Kraam Sofia

 8. Hej! Vet inte riktigt hur det kom sig att jag började följa din blogg, men just idag är jag verkligen glad att jag gör det. Jag är usel på att läsa alla inlägg i bloggar jag följer och ännu sämre på att kommentera. Men det här var ett otroligt inspirerande inlägg! Jag har också ett rejält bagage att släpa kring på, två barn jag är stolt över, gammal kroppsnoja som jag brottas med och jag älskar att känna mig stark! Just nu är kan jag inte träna som jag vill – kroppen måste lära om. Men jag tänker fortsätta läsa om dina äventyr och insikter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s