Rörlighetschallenge i 30 dagar

Träning

rörlighet

Jag drog ju igång min squatchallenge i mars för att få igång träningsflowet och ha en ny utmaning att pyssla med. Nu är det jättemånga plötsligt som håller på, både på jobbet, Instagram och i bloggar. Roligt! Men skönt att ha det avklarat!

Nu har jag tänkt köra en ny challenge nämligen: rörlighet och aktivering. Rörlighetsträning (mobilitet) är bra för att mjuka upp kroppen i kombination med träning. Förr har det tjatats en hel del om stretching, idag säger de som vet att rörlighetsträning är bättre. Lofsan har skrivit ett bra inlägg om stretch och rörlighet här. Jag kommer även lägga till aktiveringsträning för att få igång de assisterande musklerna i övningar som behöver mer styrka.

Exempel

Jag har ju en kärlek till styrkelyft och övningar med tunga vikter. För att få ut så mycket som möjligt av den sortens träning är det viktigt att få upp rörligheten i kroppen, för att få bättre teknik och för att minska skaderisken. Det är lätt att stelna till när man tränar mycket. Men övar du till exempel upp din rörlighet i anklar och höfter – kan du avlasta dina knän och på så sätt få en mer balanserad kropp med mindre skaderisk. Jag har ett problemområde mellan skulderbladen, då jag har framåtlutande axlar (och det blir inte bättre av att jobba vid en dator), och har svårt att knipa ihop där bakom. Även här behöver jag öva upp min rörlighet, med rotationsövningar för axlar och rygg. Jag behöver också aktivera axelns bakre del (M. Deltoideus bakre del) och romberna (M. Rhomboideus). Jag kommer även lägga en del fokus på aktivera utsidan på rumpan (Piriformis), som hjälper mig att få bättre stabilitet i höfter vid till exempel knäböj. Låter det avancerat? Det är det inte. Nu kör vi!

Upplägget:

Jag kommer att köra 300 repetitioner rörlighet- eller aktiveringsövningar varje dag i en månad. Men jag kommer variera övningarna och växla mellan olika dagar. Tanken är att försöka få till lite bra bilder och kanske även filmer på det hela så att ni kan hänga med. Hemma har jag gummiband och ett kvastskaft så det kanske blir en del övningar som inte alla kan vara med på, men det finns ju mängder med andra rörlighets- och aktiveringsövningar så att man kan addera och lägga till hur man vill.

Idag har jag tränat mycket rörlighet med Lofsan och bland annat den första i denna film; utfallsgång med rörlighet (nu slapp jag en egen film – tjoho):


Skärmavbild 2013-04-16 kl. 22.50.19

Faksimil från Lofsan på Videofy.me

Sedan gjorde jag hemma ikväll en klassiker (som Linda ofta kör har jag sett)

bild 1 bild 2 bild 3

Så det blev mina 300 idag. Imorgon kör vi anklar och axlar. Inget konstigt va? Tipsa gärna om och fyll på med era favoritövningar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s