Lyfta tungt

Träning

Ida som är duktig löparcoach och driver bloggen Alla kan träna skriver om att hon också gillar att lyfta tunga vikter och hur hon ändrat sin träning efter att ha bejakat det.

En sak som jag gärna vill lägga till (har sagt det förut) är den här skrönan om att skaderisken är högre när man kör tungt. En styrkelyftare som kör till exempel efter upplägget 5-3-1, där du jobbar upp ditt maxlyft genom en viss programmering, gör aldrig ett lyft som hen inte är säker på att kunna utföra. Jag var också rädd för det innan jag började ”men om jag tar för tungt och gör illa mig”. Grejen är att det inte är så man jobbar.

Du vet att du kan göra en femma på 60, en trea på 65 och en etta på 70. Du drar inte på med 80 och bara bonnkör. Tekniken på femman ska vara korrekt, och även om maxlyftet inte blir snyggt (”if it looks good it aint your max”) så är det inget som är orealistiskt långt bort.

Vid högrepsträning med till exempel 250 airsquats ( 🙂 ), hur tror du tekniken ser ut efter 150 stycken? Eller efter 100 burpees? Hur ser skaderisken ut när du är helt slut konditionsmässigt? Lär dig utföra övningarna korrekt när du lyfter tungt, ta ETT steg bort från racket så att du lätt kan dumpa eller lägga tillbaka stången om du bommar.

20130417-095432.jpg
Chest forward, måste jag jobba på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s