Yoga Nidra

Träning

Första gången jag sov över hos min kille för elva år sedan bjöd han på kanelte och yoga nidra. Jag låg på vardagsrumsgolvet bredvid honom och fattade för det första ingenting och för det andra kunde jag inte slappna av för fem öre. Men jag var ju kär och bestämde mig för att vara öppensinnad och prova. Sedan dess har yoga nidra funnits med i mitt liv i perioder, jag körde det en hel del när jag var gravid senast till exempel. Och häromkvällen avslutade vi dagen tillsammans med yoga nidra innan vi somnade. Väldigt mysigt.

Just nu när jag fokuserar mycket på rörlighetsträning och att mjuka upp kroppen, samtidigt som jag har en intensiv arbetsperiod, så har jag bestämt mig för att återuppta avslappningsövningarna igen. För mig som jobbar med att leverera och producera nästan hela dagarna, och byter fokus hela tiden mellan olika projekt, samt bevakar sociala medier och tar del i dem ständigt, är det jätteviktigt att hitta ett akivt sätt att kunna slappna av på. Att ”bara vara” funkar liksom inte på mig rent personligen, jag behöver skapa projekt, få hjälp och regler och ramar för att göra allt. Att då göra yoga nidra låter kanske flummigt, men det här är verkligen ett praktiskt hjälpmedel som jag rekommenderar.

Från Wikipedia: ”Det avslappnade tillstånd som upplevs under Yoga Nidra förekommer mellan vårt dagliga/aktiva tillstånd och det sovande tillståndet och har fått den vetenskapliga beteckningen alfa-tillstånd. Beteckningen syftar till att hjärnvågornas frekvens i detta tillstånd befinner sig inom intervallet för alfavågor, 8 – 12 Hz. Studier har visat att utövande av Yoga Nidra höjer dopaminhalten i kroppen. Dopamin är en signalsubstans som bland annat styr hjärnans belöningssystem. Forskning visar även att personer som regelbundet tränar Yoga Nidra har en lägre stressnivå.”

Somliga säger att det är det svåraste yogaformen: att lära sig slappna av i hela kroppen. Yoga Nidra är en aktiv djupavslappning – så kallat medvetet lugn – som går till så att du liggandes på golvet uppnår så djup avslappning av kroppen sover – men du är vaken. Man lyssnar på en guidad avslappningsgenomgång av hela kroppen, som utgår från de båda hjärnhalvorna, och går igenom alla kroppsdelar. Det handlar inte om att flyta iväg och inte koncentrera sig – utan det är alltså en aktiv form av avslappning, där du inte stannar upp och fokuserar vid någon kroppsdel utan ganska snabbt bara rabblar igenom dem, en efter en. Det gör dig medveten om hela din kropp och det liksom tvättar ur stressen inifrån. (Obs min tolkning). Efter att ha gjort yoga nidra en period, varje kväll före jag går och lägger mig, har jag lättare att slappna av under dagarna och sover bättre. Det känns lite som efter att ha motionssimmat (även där tror jag det är nåt med att gå igenom just båda hjärnhalvorna) – kroppen känns varm och sinnet lätt. Yoga Nidra finns både på Yotube och på Spotify. Hitta någon som du gillar, jag går mycket på rösten.

Den här är bra till exempel, 21 minuter på Spotify.

Det viktiga är att inte försöka ”bli bra” på att göra yoga nidra. Då faller liksom hela konceptet. I början är det svårt att bara hänga med och slappna av, men efter att ha utfört den här övningen under en period så kan jag bara jag hör introt hamna i djupavslappning. Otroligt bra. Kör du avslappningsövningar?

Annonser

6 reaktioner på ”Yoga Nidra

  1. Älskar yoga nidra! Minns första gången jag fick till den och kommer aldrig glömma den känslan. Nu blir det inte lika ofta jag praktiserar den men den finns som en trygghet inom mig och jag använder mig ofta av kortare sekvenser innan jag ska somna etc. Dessutom har jag infört den till mina barn och min äldsta har helt anammat grejen, ber ofta om ”hela kroppen slappnar av” (som den fått kallas då) innan hon ska somna, om hon känner sig orolig eller så. En bra nyckel tillkroppsmedvetenhet, tycker jag. Det är ju yoga över huvud taget. Jag har lärt mig så mycket om min kropp genom yogan. Sånt som varit helt omedvetet innan, sånt jag inte visste var möjligt för mig.

  2. Nej, ingen favorit på Spotify. Har bara provat några därifrån men faktum är att för mig funkar det bäst att guida mig själv, tyst i huvudet. Jag har lärt mig yoga nidra av min fantastiska yogalärare, hon är superbäst på att guida (tycker jag) och efter typ 7 år med henne kan jag nästan framkalla hennes röst i huvudet när jag kör hemma. Och med Isis guidar jag.

  3. Provade Yoga Nidra för först gången hemma igår efter att ha läst om det här hos dig. Så himla skönt! Precis vad jag behövde så ville bara kika in och säga tack för att du skrev om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s