Mina älskade marklyft

Träning

20130620-184713.jpg
Idag checkade jag ut från jobbet lite tidigare än planerat och bestämde mig för att gå till le gym. What a shocker! Det var faktiskt ett tag sedan jag gick till gymmet helt solo med ett eget upplägg. Jag har tränat med Lovisa, gått på gruppträning och kört ihop med någon ganska mycket på sistone. Förra året var jag i Sickla på Sats flera dagar i veckan och det kändes faktiskt idag. MiniSats där Ines trivdes så bra. Föräldraledighet, träningsvänner.

Dock att jag ej saknat de manliga PT:sen där som pratar med bullrig röst och låter sina kunder ligga på en foamroller ca 15 minuter varje pass. Ett litet passus: om du kör med en PT som tar betalt för att du ska ligga på den där rullen medan hen tittar på – sorry, du är blåst. Tyvärr ser jag det ofta. Ingen aning varför vissa personliga tränare väljer att jobba så, men en fingervisning är att om ni småpratar under träningen, om ditt och datt, och du kan prata undertiden du kör: waste of money. Det är min åsikt, men så har jag också haft förmånen att få träna med riktigt grymma tränare också. Gammalt tyngdlyftarordspråk: If it looks good, it aint your max.

Så. Vad gjorde jag idag då? Jag gillar ju marklyft. Antagligen är det väl för att jag känner mig trygg med det. Och är relativt bra på det. Jag är väldigt okomplicerad när det kommer till träning, och har superdålig koordination. Så fort en övning innefattar flera rörelsemoment tappar jag geisten (typ ”balansera en boll på handen och gör benböj). Marklyft handlar liksom om att: dra en stång upp från golvet några decimeter. Thats it. Samtidigt så finns en filosofi och metodik bakom detta till synes enkla upplägg, som gör det hela intressant både ur ett tekniskt och ett filosofiskt perspektiv. Jag har lärt mig mycket av min kille som är duktig coach i styrkelyft. Gå ett steg ifrån stången, prata inte, koncentrera dig, när du tar tag i stången är det bara det som gäller: den ska upp. Ingen tvekan, ingen paus. Ta ett andetag, kliv fram, ta tag i stången – bom. Inget annat. Släpp allt i huvudet. Stången och du, den ska upp. Jag gillar meditationen det ger mig (inte alltid så lätt på ett stort mainstream gym men ändå.)

Jag har också lärt mig att dela in de tunga övningarna efter rörelser. Drag, fälla/vika och pressa. Gör aldrig flera olika av dem under samma pass utan fokusera på antingen eller för att få ut maximalt av det tyngsta (marklyft, knäböj och pressar är exempel på dessa tre olika rörelser – drag, fäll/vik och press).

Det handlar också om momentum – att göra en övning ”död” (deadlift) ifrån noll rörelse, eller att ta sats och fart och använda kraften som hjälp ( till exempel push press). Tänk dig skillnaden på att hålla ihop tummen och pekfingret, och antingen bara öppna fingrarna -lätt, eller hålla emot genom att låsa det ena fingret över det andra. När du öppnar låset flyger det andra fingret upp med kraften av det som tryckte emot. Olika typer av rörelser. Olika kraft.

Jag gillar att marklyftet är dött, och går från noll till hundra. Det handlar liksom om rå-styrka. The art of lyfta skrot när allt kommer till kritan: styrka.

Jag har inte kört tunga lyft på ett bra tag men är lite sugen på det igen. Idag jobbade jag upp till en fin femma och stannade på 70 kilo. Sedan gjorde jag 5X5 med några minuters vila mellan varje. Jag blev glad att det var relativt lätt, det var greppet som var svagt men det är kortvarig hållbarhet på den typen av styrka. Så jag bytte till omvänt grepp på slutet av passet.

Efteråt gjorde jag lite assisterande övningar (alla med drag-rörelser); good mornings, raka marklyft från box och stående rodd i en cirkel X3. Sedan utfallsgång, 20 steg med två 8:or kettlebells i händerna och 10 svingar 20kg KB, X5. Efteråt gjorde jag några magövningar på bolljäveln som Ida brukar säga 😃.

Och sen, den där välbekanta känslan av att ha lyft tungt. Den är ju så skön för oss självmedicinerande damppersoner. Saknat den. Välkommen tillbaka. Ska nog satsa på att bli stark igen, ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s