End of dagvilan?

Erdoderdo

20130708-224257.jpg
När börjar de hoppa över dagvilan? Jag hade för mig att Alma var ganska stor när det inträffade, kanske 3 år. Större än Ines i alla fall. Det kanske är en kort grej, men sedan i tisdags har Ines vaknat på nätterna eller sen kväll och varit pigg och glad och velat titta på film och leka i kanske tre timmar. Hon har tagit senare dagvila än vanligt på dagen och sedan har det blivit kajko. Idag väckte jag henne 8.30 efter att hon sovit sedan 00:30, och hon hade dagvilat melan 13.30-15. Ändå ligger hon vaken i sin spjälsäng i mörkret och kör Alfons Åberg nu klockan 22:45 (vatten, kissa, plåster etc etc). Har för mig att det skedde naturligt med Alma, övergången. Vi har aldrig styrt dagvilan med Ines utan det har alltid funkat bra och hon har sovit länge och gott. Hur gör ni? Ines fyller två år i september.

Annonser

6 reaktioner på ”End of dagvilan?

 1. När min son var var ca 20-22 månader gammal och gick på förskolan började han tycka att dagen började typ kl 04 på morgonen. Han var helt pigg tills kl 10 då han blev trött och det passade inte med förskolans rutiner. Han somnade ca 20 på kvällen. Det var jobbigt för alla inblandade och i samråd med förskolan minskade vi hans dagsömn från ca 90 min till 45 min sedan 30 och till sist 15 min. Han började då sova till runt 05:30-6 på morgonen. När han var ganska prick 2 år slutade han helt sova på dagen och morgonen började först runt 07. Min dotter är nu 2,5 år gammal och hon sover från 20-08 och fortfarande ca 30 min på dagen. Helt olikt storebror!

  Testa att minska på dagvilan. Testa minst en vecka innan du utvärderar!

  Tack för en bra blogg!

  1. Detta hazzle alltså! Tack för att du delar med dig. Mina ungar har alltid sovit på mornarna, men Alma vaknade på nätterna fram till tre års ålder och Ines hade nu precis lärt sig att sova på nätterna…

 2. I linje med Malins kommentar: Min erfarenhet från jobbet och mina egna barn är att det är extremt olika för olika barn. Jag har ett barn på jobbet född 2011 som somnar sist på vilan och vaknar först, sover ca 30 min. Hen kommer förmodligen inte sova alls i höst. Men jag har också ett barn född 2008 som fortfarande vill/behöver sova en stund på dagen ibland utan att det stör nattsömnen. Tror alltså att ni helt enkelt måste prova och se om det blir bättre, kanske dra ner på dagsömnen först, och prova en ordentlig tid innan ni utvärderar, minst 1 vecka. Det kan också vara så att dagvilan inte har nåt alls med den störda nattsömnen att göra, vissa forskare hävdar ju att det kan vara ett tecken på sömnbrist att de vaknar under natten eller jättetidigt på morgonen och att vi då gör barnen en otjänst genom att (i allvälvilja) dra ner på dagsömnen. Svårt detta med sömn, ibland önskar jag att det fanns ett facit! Hoppas ni hittar en bra lösning för Ines och er! (Är förresten intresserad av att höra om ni gjorde nåt särskilt när Ines slutade med blöja, eller är hon ett av de barnen en hör talas om, som helt enkelt slutar själv vid låg ålder? Det är lite aktuellt hemma hos oss nu men verkar, såklart, fungera helt annorlunda med det lilla barnet jämfört med den stora…)

  1. Tack för svaret Sara! Intressant att det kan vara så himla olika. Ines född 1109 är den enda i hennes grupp som inte haft styrd dagvila av föräldrarna hittills. Jag har liksom inte innan fattat poängen, och har själv trott på att just låta dem varva ned mer och vila så mycket de kan på dagarna för bättre nattsömn.

   Det där med blöjan skedde som du säger helt naturligt. Hon började när hon var 1,5 att känna obehag när den var blöt och tog av sig den så fort den var blöt, dag som natt (nätterna var jobbiga – kissig säng etc). Sedan hade vi sen innan pottan framme för storasyster, på toa jämt. En dag gick hon bara och satte sig där, gjorde som storasyster. Hon har styrt det helt själv. När hon var lite krasslig förra veckan ville hon ha blöja på dagen igen men nu är det som vanligt igen. Hon har fortfarande på natten men oftast är den torr. Och det tackar jag för då vi måste gå upp och byta blöjan när hon kissar i den. Jag antar att det kommer naturligt? Storasyster var inte helt blöjfri förrän fyra års ålder.

 3. Esme som ju blir tre år om en månad sover alltid middag, mellan en och två och en halv timme beroende på dagsform. Nattsömnen ligger runt tio timmar, med minst ett kort uppvak per natt. Kompisen Hedvig som är född fyra dagar innan Esme får ingen ordning alls på sin sömn. Alltså aldrig sovit längre än till 5-6 på morgnarna, svårsövd på kvällarna oavsett labbande med kort/ingen dagsömn. Så min högst ovetenskapliga slutsats går i linje med tidigare talares: de är olika de små liven. Testa lite olika varianter och hoppas ni hittar nåt som är just Ines melodi!

  1. Idag sov hon av en slump 55 minuter istället för 1,5-2,5 timmar som hon brukar. Hoppas på lite bättre kvällsro idag! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s