Lästips: GMASS – God Morgon My Ass

Erdoderdo

Bild

 

Länktips:

För ett tag sedan blev jag inbjuden till en hemlig grupp på Facebook där mammor (kanske också pappor) hängde för att prata av sig om sitt föräldraskap. Gruppen hette God morgon my ass och startades i frustrationen över att bli väckt och gå upp ofrivilligt på mornarna, för att söka stöd hos andra i samma situation. Jag gick ur gruppen för att jag dels hade en del grupper jag redan var aktiv i, och dels att jag inte hade något behov av att prata föräldraskap på det sättet.

Nu har några av personerna bakom GMASS startat en blogg och den är både välskriven och läsvärd. Inte av mig dock, jag måste erkänna att jag fortfarande mår lite dåligt av att läsa om det för mig ofta ganska mörka just ”ofrivilliga” (som i beskrivningen om att gå upp på mornarna tidigt) som många av skribenterna beskriver i sitt föräldraskap.

”Jag hade sett fram emot en lugn kväll i egen soffa, jag hade till och med köpt chips, haha man undrar ju hur jag tänkte? Har jag bara varit förälder en enda dag? Lugn kväll? Ha!

Barnen speedade och vi trötta, de sprang runt som galningar och jag blev spyless på min egen förmanande röst “slå inte lillebror”, “slå inte pappa”, “sluta skrika och sluta slå mig”. De kom i säng senare än vanligt och var segare än vanligt, nu har båda somnat och jag är för trött för att orka slöa i soffan.”

Jag tror att många uppskattar den här typen av ärliga berättelser. Berättelser om hur somliga föräldrar mår. Själv mår jag inte så bra av det, och jag läser inte bloggen regelbundet. Det känns lite som att jag grottar i någons olycka. Obs! Detta är helt mina personliga reflektioner. Jag tror som sagt att många finner den här bloggen både ärlig, rolig och sann. Och läsvärd.

Jag har funderat över varför jag mår lite dåligt av att läsa den och kommit fram till att det säkert är för att jag känner igen mig i många av texterna. Att det slår an något i mig. Jag vill ju också såklart klubba ihop mina barn med varandra och kasta ut dem genom fönstret ibland. Eller ibland suckar över kvällen jag inte fick i soffan på grund av den ena och den andra incidenten. Men på något sätt tror jag att jag ändå gillar läget lite i livet, och istället försöker tycka det är fint för det mesta – även om det också är tufft som fan – så är det fint att vara med kidsen och den här tiden som vi har tillsammans innan de inte kommer vilja vara med mig mer. Jag känner inget behov av att prata av mig om att det är jobbigt för så jobbigt är det inte. Och jag mår inte bättre av det. Jag mår bättre av att läsa om det som är positivt med att ha kids, det negativa som jag ibland känner räcker liksom bra som det är. Känner mig lite Carola Häggqvist här men det kanske är för att jag har en inombords Fritzl som behöver stävjas?

Jag vet inte, jag gillar mörka satsningar på nätet som Prata om det eller att läsa om feministisk kamp. Jag gillar väl inte att läsa om kriget i Kongo men jag kan göra det och reflektera och känna. Men något i mig får mig att bli lite illa till mods av bloggen GMASS och det här är antagligen bara något i mig, för det är både intelligenta och analyserande kvinnor som har fantastisk humor (live :)) och gör assköna grejer som skriver här. 

En person som för övrigt skriver om föräldraskap på ett sätt som jag blir glad av och som jag kan relatera till på många sätt är Hanna Rosell, som ibland liksom alla föräldrar hintar om långa läggningar och trotsperioder – men kärleken och det positiva och framför allt humorn är det som sticker ut. 

Läs nu bloggen själva och berätta vad ni får för känslor – för att den skapar känslor är ett faktum. För mig i alla fall. In och läs!

God Morgon My Ass

Annonser

5 reaktioner på ”Lästips: GMASS – God Morgon My Ass

 1. Utan att ha hunnit läsa bloggen så – oj vad jag håller med dig.
  Det är nog en inställningsfråga det där. Du vet, happiness is not a destination, it’s a way of life, typ du vet.

  Men imorgon kommer det verkligen bli godmorgon My ASS så ingen längre utläggning idag. Måste sova. Gnatt!

 2. Hej Clara!

  Så roligt att du hittat in och läst lite hos oss på GMASS.

  En blogg kan inte passa alla och jag respekterar verkligen att du känner att den inte är för dig. Jag skulle vilja berätta hur jag tänker och varför jag skriver på GMASS.

  Jag led oerhört av ensamheten jag kände i början av mitt liv som mamma. Jag hade det säkert lika jobbigt som många andra, men visste inte att dessa andra existerade. De vänner med barn som jag har är personer som inte klagar. Så där satt jag och trodde att det var mig det var fel på, att jag var en dålig mamma och människa för att jag inte tyckte varje stund av föräldrskapet var härligt. Att jag inte kunde ta de där jobbiga sakerna med ett djupt andetag och leva i nuet, njuta av mina barn, vara tacksam och allt det som jag kände att det förväntades av mig.

  När Gmass formades skapade jag och mina kollegor en plats där vi kände att vi kunde andas. En plats där vi hittar stöd, råd, pepp och tröst när vi behöver det. Nu vill vi dela den här plasten med fler, för vi älskar den och tror att fler kommer att göra det.

  Tanken med gmass-bloggen är att vara en motvikt till de bloggar som redan finns. Det finns bloggar som bara berättar om de härliga sakerna med föräldralivet och de finns de som är något mer nyanserade, men fortfarande fokuserar mest på hur fint det är. Vi vill skapa är en plats för de jobbiga delarna av småbarnslivet. Men det är viktigt för oss att alla som läser vår blogg är medveten om att vi självklart älskar våra barn. Men vi älskar inte alltid att vara föräldrar.

  Det är inte alla som tycker att det är okej att säga så. Men det gör vi. Så välkommen tillbaka om du behöver vårt stöd eller pepp i framtiden.

  Kramar från Färgmamman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s