6 dagar kvar – Tjejmilen och #1000flickor

Erdoderdo

20130901-220317.jpg

Här är mina tjejer. I helgen sprang de sitt livs första lopp, Sjöstadens knattelopp. Vilken succé! HEJAHEJA ropade Ines hela loppet. De var så stolta. Mina flickor kommer få vara flickor så länge de vill. De kommer inte bli bortgifta, bli gravida för tidigt eller behöva arbeta som barn. Tror jag nästan med all säkerhet. Men varje dag tvingas 39000 flickor i världen in i barnäktenskap. Tidig graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer. När jag var på Plan fick jag ta del av en historia om en resa till och med Plan ner till Guatemala. Det känns bra att veta att de pengar jag är med och samlar in gör nytta, riktig nytta, på riktigt.

20130901-215537.jpg
Nu är det sex dagar kvar till Tjejmilen. Jag hoppas att jag blir frisk tills dess, och att vi når vårt mål med insamlingen – kom igen nu: hjälp oss att ge 1000 flickor i Guatemala en skolgång!

Här hittar du vår insamling. Det är superlätt att vara med. Du kan även spana in min fina widget här på sidan av bloggen <—-

Varför flickor?

”För att flickor diskrimineras dagligen.

För att flickor i utvecklingsländer tillhör de mest utsatta grupperna i världen.

Just för att de är flickor prioriteras inte deras skolgång. I stället gifts de bort i tidig ålder, blir gravida medan de själva är barn, utsätts för våld eller tvingas ta hand om hushållet.

Detta är både ett brott mot flickors mänskliga rättigheter och ett enormt slöseri med resurser. 66 miljoner flickor går inte i skolan

Varje dag tvingas 39 000 flickor in i barnäktenskap. Tidig graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer.

Varje år könsstympas över 2 miljoner flickor i åldrarna 4-11 år.

1 av 3 flickor i utvecklingsländer blir bortgifta innan de fyllt 18 år.

Samtidigt – ett av de mest effektiva sätten att utrota fattigdom är att satsa på fickors utbildning. Studier visar att fickor som går minst nio år i skolan ökar sina framtida inkomster mellan 10-20 procent per år.

Samtidigt investerar kvinnor en större del av sin inkomst i sin familj och omgivning än män, vilket stärker landets ekonomi och bidrar till att lyfta hela samhällen ur fattigdom.

En utbildad flicka har större möjligheter att göra individuella livsval.

En utbildad flicka gifter sig ofta senare i livet.

En utbildad flicka föder vanligtvis färre och friskare barn,

En senare graviditet minskar risken att dö i barnsäng eftersom en flicka under 15 år löper fem gånger högre risk att dö så än en kvinna över 20.

En utbildad flicka ökar sina chanser att ta sig och sina barn ur fattigdom. Nästan allt hon tjänar kommer att gå till familjen: utbildning, barnens hälsa och framtid.

På så sätt lyfter ett helt samhälle genom satsningar på flickors utbildning. Plan vill därför sätta flickors situation på den internationella agendan och skapa en global rörelse, som kräver av världens ledare att flickors rättigheter respekteras var de än bor.”

Annonser

2 reaktioner på ”6 dagar kvar – Tjejmilen och #1000flickor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s