Jag har misslyckats som förälder

Erdoderdo

Ines gillar inte teve och film såvärst. När Alma var nio månader och började stå upp upptäckte hon I drömmarnas trädgård på datorn och hon kunde lätt titta på en hel film vid ett och ett halvt år. Hon gillade för mycket nästan, så vi försökte hålla det under kontrollerade former.

Ines är som sagt rätt ointresserad. Någon minut här och där men sen tillbaka till att kuta runt och greja. Inget fel med det, absolut inte, men onekligen är film en skön barnvakt för föräldrar.

Sedan kom ipaden. Och i den har Alma laddat ner Barbie och de tre musketörerna (…) med enastående animationer, bra genustänk och smarta berättelser. Ines älskar den. Hon tittar på ett epileptiskt sätt, klickar på filmens play-knapp som om det vore en joystick i ett rymdspel. Blipp blipp fram och tillbaka och trycker ipaden mot sitt lilla ansikte. Hon har börjat säga saker som ”jag är musketör!”, ”jag tränar varje dag!” och ”jag ska åka till Paris!” Hon är två år och hon älskar Barbie alla barns bästa förebild.

20131117-115227.jpg
En fantastisk film

Annonser

8 reaktioner på ”Jag har misslyckats som förälder

 1. Ha ha, min Pappa hatade Barbie, My Little Pony osv. Jag låtsades hålla med men förstod ganska sent vad det var han inte gillade med allt det där…

  Klurigt! Jag kommer nog inte vara lika stenhård som min Pappa men går det att undvika vissa saker så är det ju bra. Du rekommenderar inte att ladda ned denna film alltså!? 😉

  Ps- du är inte misslyckad! Du kan skylla allt på förskolan! Det är där mina lär sig hur samhället ser ut ”på riktigt”… Ds

  1. Haha jag fick inte heller hålla på med såna där saker när jag växte upp, fick inte ens titta på Kalle Anka och det gick ju bra för mig 🙂

   1. Kalle fick jag se på. Min Pappa gjorde det förbjudna – spelade in Kalle på julafton på VHS! (Typ 83…han är tekniknörd)

 2. Jag förstår inte det roliga i det här inlägget. Det är ju mest sorgligt att låta sin två år gamla dotter redan få tillgång till Barbie. Särskilt som flicka är en så jäkla utsatt för alla ideal och pressen på att vara duktig, söt och perfekt. Du är förälder och det är du som bestämmer över ipaden, det är ju du som låter henne ladda ned skiten. Ta bort den och låt henne hålla på med saker som hon faktiskt kan ha användning av. Låt henne få jobba med sn kreativitet och måla eller leka med musikinstrument eller bygga saker eller vad som helst. Men Barbie? Vill du leda henne rakt in i offerrollen?

  1. Hej Mette, tack för din kommentar. Jag håller med dig men tar det samtidigt med ro eftersom jag känner mig trygg i min föräldraroll och lär mina döttrar att mamma är stark och att de kan lyfta berg. Själv växter jag upp i en politisk miljö med klasskamp i fokus, jag fick inte titta på Kalle Anka (USA-imperialism) utan bara Bamse. Och det gick bra för mig och det kommer gå bra för mina kids med, oavsett en Barbie-film eller ej på grund av att vi för dessa samtal ofta och har ett tänk i hur vi stärker våra döttrar. Själv växte jag upp med offerkofta trots pk föräldrar och gick när jag var 15 hem med åtta killar och låg med en 23-åring för att de skulle tycka om mig. Istället för att förbjuda Barbie lär jag mina döttrar att ta plats, att de är starka och att vara aktiva istället för duktiga. Har du själv barn?

 3. Äh. Barbie leder inte barn rakt in i någon offerroll, lika lite som Bamse automatiskt gör alla till goda människor. Utvecklingen av en människas personlighet är ju aningens mer komplex än så. Men visst hade det varit bekvämt om det räckte med att föräldrarna bedriver välmenande censur på hemmaplan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s