Ansiktet på en som gick ut för hårt i löpbandsintervaller

Träning

20140105-201725.jpg
Slut efter att ha gått ut för snabbt ovan intervallare som jag är

Jag har tränat så oerhört lite kondition senaste året och har smittats av löparpeppen omkring mig. När Ines var nyfödd och jag började träna körde jag mycket intervaller, ungefär två till tre gånger i veckan och då bara på löpband. Efter att sedan ha sprungit mer utomhus blev det naturligare att träna där, men då föll intervallerna bort. Och sen löpningen också minsann.

När Ines var nyfödd och jag ville komma igång med träningen och få en stark kropp tränade jag hela tiden med pulshöjare i varje träningspass. Antingen intervaller före styrkan eller pulshöjande övningar mellan styrkeövningarna.

Jag tränade också hela kroppen varje träningspass. Något som är väldigt funktionellt när man vill komma igång och skaka liv i en ovan kropp. Då såg i princip alla pass ut såhär:

Intervaller på löpband (kanske 45 sekunder springa plus 15 vila, upprepat med stegrande hastighet och sedan ner, eller en tabata tex) Sedan tre superset i gymmet, mycket med kettlebell, hantlar, liten skivstång, gummiband. Ca sex övningar i par om tre. Alltså alla övningar två och två med ungefär tre set på varje övning. Det hela tog runt en timme.

Idag kör jag oftast mer ensidigt, en tung övning med få reps och sedan assisterande till den. Ett pass är kanske 45 minuter. Om jag kör kondition gör jag det separat. Jag går ofta på Lovisas cirkelpass på Rosa Skrot på onsdagar och där får jag en mer genomkörare av hela kroppen, med fler reps och lite flås. Eller mycket.

Idag var min tanke att väcka liv i löpbandsintervallerna som jag älskat så mycket. Kan sakna känslan av att ha hög puls genom ett helt styrkepass efteråt (i början när jag körde PT med Lovisa kunde jag inte hoppa på en liten box, inte göra någon övning över huvudet för då svimmade jag, och jag låg på golvet mellan varje superset. Oj vad hon väntade bredvid mig. Och hörde mig klanka ner på mig själv. Och peppade mig.)

Jag kunde för drygt ett år sedan springa löpbandsintervallerna på 19km/timmen. Idag kom jag upp till 14 och fick sänka när jag nådde den där mjölksyraväggen som jag bara hört om förut. Planen var att springa 4 + 3 + 2 + 1 minut, två gånger, med ungefär 50% vila mellan varje intervall. Jag tänkte då höja farten ett snäpp efter varje. Började på 13 och fyra minutarn var riktigt jobbig sista minuten, brände. 13,5 på trean var lika jobbig den och benen kändes som bly efter vilan. 14 på två minuter dödade mig. Och istället för att fullfölja planen körde jag sju stycken 40-sekundare på 12!!!! Och var så in i bängen slut sen. Så hejdå gymmet på det. Fasen vad orutinerat. ”Släpp det gamla och utgå därifrån du är just nu”. Och som Allakanträna-Ida brukar säga: ”Kenyanerna tycker också att det är jobbigt”. När de springer i OS.

Det roliga med kondis är iallafall att den går fort att jobba upp. Och smoothien jag gjorde efteråt var lovely!

20140105-220128.jpg
En kopia av Oh my god hos Squeezed up. Jag brukar ta den med nötmix, mm!

Recept: Ananas, mango, skyr (jag tog kvarg), kokosmjölk. Hade i mandelsmör också.

Annonser

4 reaktioner på ”Ansiktet på en som gick ut för hårt i löpbandsintervaller

    1. Hej! Mycket på grund av att jag tränar tyngre övningar och det blir mer kvalitativt att göra dem en och en med mer fokus. När en upptäcker hur mycket det ger att träna basövningarna tungt är det fint att fokusera på det. Och att jag idag kan träna upp till fem gånger på en vecka, i början tränade jag 2-3 och då passar det bättre att köra hela kroppen.

  1. Lite så har det varit för mig med – körde alltid tabata eller pyramid på bandet innan styrkepassen förut och det ger ju mkt högre puls hela passet. Vill också tillbaka till det ibland.
    Bra att vi tänker lite lika för i år tycker jag vi ska få ihoop mer träning ihop. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s