Happy friday

Träning

20140110-074756.jpg
Igår lunchtränade jag på Sats Regeringsgatan. Prformance Strength stod på programmet, och jag hade sett i förväg att det var front squat på torsdagar i januari. Jag har aldrig gjort front squats med en riktig genomgång av tekniken så det var kul. Och ganska svårt. Passet bestod av 8-6-3-3-3-3-6 repetitioner och jag körde med en tjej som också var nybörjare. Det var ganska svårt att veta hur tungt jag skulle köra så jag lassade på 45 kilo men fick ta bort och istället satsa på tekniken. Styrkan finns där, men anklar och knän och bröstrygg, hm. Front squat är en sådan övning där det direkt märks när man inte får till tekniken.

Det som är svårt med lyftteknik är att det finns flera olika skolor, vem ska man lyssna på. Jag har valt att lyssna på min man som är väldigt duktig på det. Han har sagt till mig att front squat är ett olympiskt lyft (som träning inför ryck och stöt). Skillnaden på knäböj i olympiska lyft (OL) och styrkelyft (SL) är att höften ska vara rakt under stången, rumpan mellan knäna (lågt ner så att den nästan går emot vaderna). Detta för att snabbt hitta tyngdpunkt och balans när du ska in under stången. Ass to grass. Medan styrkelyft har tyngd på hälarna, rumpan går ut, bak. När man gör OL-lyft är det kanon med lyftarskor som de på bilden som jag fick i julklapp av min kille. Vid styrkelyft behövs det inte då hälarna ska ha tyngden. Det är vad jag lärt mig men instruktören sa att jag skulle bak mer med rumpan. Jag har ett ganska djupt sitt men jag är inte tillräckligt stark för det så det var svårt med lite tyngre. Sen kändes det också som att hon blev lite less på att vi var nybörjare på de här lyften. Lite sådär: ”suck”. Men det kanske är hennes personlighet, lite butter sådär. Tråkigt tycker jag, det är ju en del av Sats koncept med öppna klasser. Att det kommer nybörjare. Och själv är jag en ganska glad och social jävel så jag blir lite deppig av sånt. Men jag fick mycket hjälp så jag ska inte klaga.

Jag ska definitivt öva mer på front squat, en övning som är kanon för både bröstrygg, bål och säte. Men jag ska börja hemma, med kvastskaft och lyftarskor, och mjuka upp anklar och bröstrygg mer innan jag går vidare.

Annonser

En reaktion på ”Happy friday

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s