Huvudet på spiken

Erdoderdo

Hanna skriver exakt så som jag också känner om det här med gifter och medveten konsumtion:

Jag är så himla ambivalent när det gäller att vara en medveten konsument, jag är det liksom när det passar… Köper ekologiskt men använder schampo och färgar håret. Åker kollektivt till jobbet men flyger på semester. Undviker plasttryck på Junis kläder och köper ekologisk bomull men är usel på second hand. Ja, ni fattar. Och det är svårt att bli klok på vad som är farligt och inte. När det gäller typ kroppsvård och sånt är jag osäker på om nya konserveringsmedel är så mycket bättre än parabener (eller, det är klart att icke hormonstörande är bättre, men vad är forskning och vad är… typ hörsägen?) och så läser man såna här saker:

Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Hans budskap är att vi fullständigt blandat ihop stora risker med små. Medan vi oroar oss för mycket små utfällningar som räknas i biljondelar av gram av bisfenol A från nappflaskor eller kassakvitton använder vi stolpiller med 125 mg renframställt – precis lika hormonstörande – paracetamol till våra spädbarn.

–Du skulle behöva äta flera hekto kassakvitton för att uppnå en motsvarande risk av bisfenol.”

Jag kan ibland känna sån himla irritation och medelklassförakt när jag läser alla människor som har råd att köpa sig fria från sina samveten och skadliga tillsatser i kost. Det finns E-medel som är helt naturliga färgämnen av till exempel rödbeta. Samtidigt vill jag ju inte heller att vi hemma ska få kräftan och om vi kan undvika det genom att slänga dåliga plastleksaker vill jag ju inte vara sen att haka på.

Som jag alltid sagt. Ska det bli helt adjaib får en flytta ut i skogen och odla gulbetor och odla skägg.

Annonser

5 reaktioner på ”Huvudet på spiken

  1. Ständigt aktuellt. Önskar att det var lättare att begripa just vad som är värst. Som konsument är det verkligen allt annat än självklart. Eller tja. Det är förstås självklart att det är skit i nästan allt. Det kan en förstås räkna med.

  2. Jag tycker att en del tenderar att bli lite fanatiska med några utvalda saker, för att det ger en känsla av trygghet kring att man minsann har ”gjort sitt” och inte behöver bekymra sig mer om vad som är bra eller dåligt för en. Alltså att man väljer ut sina sanningar och håller fast vid dem, för att helheten är för svår att både sätta sig in i och orka leva efter. Jag har exempelvis en bekant som upprört anser att läsk och vanillin är djävulens påfund, men som samtidigt har tveksam kökshygien och inte tvekar att låta mat stå framme i rumstemperatur i flera timmar efter middagen (även kött) och sedan äta av det nästa dag. Fast nu slog det mig att logiken kanske är att en magsjuka då och då rensar ut lite tillsatser ur kroppen, hehe!

  3. Ja det är klurigt det där. I första hand väljer jag ekologisk inte för min egen skull utan för att jag tänker att det är bättre för jorden att odla utan onödiga skadliga ämnen. Jag har nog redan fått i mig så mkt skit så det på det stora hela inte spelar så stor roll… Men jag triggar ganska mkt på all typ av info om farliga ämnen osv. Kanske skadad av erfarenheter under uppväxten. Om det finns ngt slags rykte om att ngt kan leda till cancer så kan jag bli fixerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s