Fråga om kost

Erdoderdo

”Vill gärna veta mer om vad du äter. Äter du gröt till frukost även när du inte morgontränar? Utesluter du äggulan enbart pga fettet? Varför havrekross och inte havregryn? Hur lång tid mellan frukost å träning? Äter du en hel grötportion å vad har du till? Äter du kvarg varje dag eller bara efter träning? Jag började träna i somras å måste tyvärr gå ner i vikt, men klarar inte av att följa en strikt dietplan. Därför undrar jag så mycket om din kost. Tack för att du tar dig tid att blogga”

20140112-100307.jpg

Mer om vad jag äter var det. Jag är ingen förebild när det gäller kost, snarare är det en av mina halvtaffliga sidor då jag inte lagar så mycket mat eller är särskilt bra på att ta hand om mig på det sättet. Nu 2014 försöker jag ändra på det sista och försöker således äta mer och oftare och bättre för att få i mig bra energi och energirika mål så att jag får mer stabilitet och orkar med min vardag. bättre. För att bli starkare och orka träna. Förut har jag kunnat hoppa över frukost, inte ätit mellis, haft ont i magen vid fyra och slängt i mig godis för att gå och träna, typ. Trots att jag gillar bra mat, att äta alltså. Så jag försöker prioritera det just nu. Så – just nu – ser det ungefär ut såhär:
Jag äter rejäl frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmellis. Kvällsmellis är nytt för mig, att somna mätt, men det känns bra!

Jag tror inte på dieter (om det inte behövs en akut igångskjuts av viktnedgång) utan på att hitta någon slags balans. Kan tilläggas att jag aldrig varit överviktig så hur det är vet jag inget om. Väger mer än nånsin men har mer muskler än nånsin. Jag är inte rädd för kolhydrater eller fett. Vi behöver båda två för att få en fullvärdig kost. För min del handlar det om att äta mer av allt, för att vara stabil. Lovisa har skrivit bra om kost och balans här. Om man vill nå en viktnedgång så brukar det vara bra att sikta in sig på ungefär ett halvt kilo i veckan. Storleken på portioner kan vara svår, och då kan knytnävar vara en bra riktlinje; en knytnäve protein (kött, vegetariskt proteintillskott eller fisk eller så), en knytnäve kolhydrater (potatis, pasta, ris), och en handflata sallad som får byggas på på höjden hur mycket man vill. Det sägs att viktnedgång handlar 80 procent om kost och 20 om träning. Jag har aldrig gjort något sånt här så kan inte uttala mig om hur det är eller hur det känns. Men om jag skulle försöka skulle jag nog försöka se var fällorna och svårigheterna för mig ligger, och försöka minska eller ta bort dem. På ett sansat sätt och ingen hets. Är det till exempel chipsfest fyra gånger i veckan kanske jag skulle ta bort två. Är det trefika på jobbet med bullar varje dag skulle jag behålla fredagar. Till exempel. Just nu äter jag inget godis då jag moffade stenhårt i höstas och julas och fick lite ångest av det både hur hälsosynpunkt och för mina stackars tänder. För många personer är alkohol en kalorifälla. Ett glas rött vin innehåller en tesked smör. Något som en inte tänker på en fredagskväll. jag känner många som dricker vin torsdag – söndag kväll. Öl är ännu kaloritätare. Dessutom orkar man inte röra på sig såvärst dagen efter. Peter Blaha aka Pansar har skrivit bra om alkohol och träning här.  En spännande fakta är att män som dricker mycket öl får minskat testosteron i kroppen och testosteron är det som både får mäns och kvinnors kroppar att förhindra åldrandet. Det är en annan positiv sak med träning även för kvinnor.

Dag för dag

Frukost för mig (tröttnar ofta) är en variation av gröt (havrekross är bara för att jag gillar tuggmotståndet mer än gryn) vispad med en äggvita (för att få lite protein till och hålla mig mätt längre så – gulan i känns lite äcklig att ha men det kan vara hjärnspöke), eller banangröt med bär och nötter – kolla in Sara Tillings goda gröten – mums, två kokta ägg och smörgåsar (mer sällan). Och kaffe, I am kaffetorsk. Jag har ägg i havregröten för att då räcker det för mig. Ibland har jag frysta bär och lite nötter på, ibland sylt.

Lunch är väldigt varierad, ofta köpesallad, asiatiskt eller någon rest hemifrån. Verkligen inga konstigheter. Äter för att bli mätt och få energi.

Mellis på jobbet – jobbar på den fortfarande. Fick keso av en snäll kollega häromdagen. Vi har alltid frukt, yoghurt, knäckebröd och pålägg på jobbet så många äter frukost och mellis där. Funderar på att göra smoothies även här, vi har mixerstav på jobbet.

Middag – äter vanlig mat. Allt från köttbullar till sallad. Inget konstigt. Har hört att knytnävar ska vara bra om en vill ha koll på kolisar, protein och grönt,  Jag försöker äta vegetariskt kanske tre gånger i veckan och bli bättre på fisk.

Kvällsmål. Just nu dricker jag smoothies en del, gillar att blanda mjölk och kvarg och bär. Och kanske nötter och lite honung. Smygkollar på recepten på SqueezedUp. Kvällsmål är nytt för mig.

Mat när jag tränar
Jag har ingen särskild mathållning eller extra energi när jag tränar. Helt ärligt tycker jag det där är lite överdrivet. Jag vill absolut inte förringa det faktum att en elitidrottare behöver extra energi och en plan för det, men jag är en helt vanlig motionär som tränar några timmar i veckan och då behövs ingen extra koll förutom att det såklart är bra att äta bra mat och inte tramsa. Om jag tränar på förmiddagen så står jag mig på frukost och äter sedan lunch när jag är klar och duschad (och på jobbet). På lördagar tar jag en smoothie med Lovisa och gänget för det är så mysigt och då har vi kört dubbla pass. Om jag tränar efter jobbet tar jag mellis kanske 1,5 timmar före och äter middag efteråt. Inga konstigheter. Min kille har jobbat med träning och att träna folk i mer än tio år, ligger på runt 15 pass i veckan,  och inte heller han joxar med pulver eller dieter eller tillskott utan tar väl någon bar ibland om han är hungrig och inte har en måltid i nära anslutning. Något har hänt med det här med kost och träning, en kompis till mig som röker oroar sig till exempel för att inte fylla på tillräckligt fort efter träningen och frågade mig om proteinpulver. Känns för min del som att cigaretter är en större grej att oroa sig för än hur fort en äter något efter att ha rört på sig? Just nu ser jag fram emot att se om jag känner mig starkare efter att ha skött kosten exemplariskt (det vill säga ätit mer) efter en period här.

Några goda matexempel från casa Fröberg:

20140112-100229.jpg

Ljummen kycklingsallad med sparris, halloumi (hemgjord av en kvinna i Södertälje), parmesan, melon, kycklingsfilé.

20140112-100244.jpg

Frukost en helgmorgon då jag inte ska träna, frökuse och smoothie.

20140112-100256.jpg

Kvällskvarg med naturell, lite vaniljkvarg, banan, kokos och kanel.

Annonser

2 reaktioner på ”Fråga om kost

  1. Wow tack! Köpte en havregryn och korn mix för gröt, som jag ska prova till frukost i morgon. Brukar inte gilla havregrynsgröt. Fast har aldrig provat med ägg. Kesella är också inhandlat, för smoothie gillar jag 🙂 Tack för att du tog dig tid 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s