True detective och män och kvinnor

Erdoderdo

Igår kollade vi de tre första avsnitten av True Detective och den var slibbig, långsam och ganska spännande. Dock är det svårt tycker jag att inte ha genusglasögonen på sig och i filmen finns det ingen kvinna som är något annat än ett objekt, som antingen vill bli gift, ha sex eller är prostituterad.
Min favvo countrygrupp The Handsome family har gjort soundtracket, plus för det.

20140201-112314.jpg

Det är tyvärr väldigt tråkigt att Babylonsjukan som är den enda film som gått på bio som jag varit manusförfattare till inte klarar Bechdeltestet. Kvinnliga huvudkaraktärer, men vad snackar de om – män. Tyvärr var jag inte lika medveten när jag var 21-22. Mitt 21-åriga jag var ju själv väldigt inne på just: män och hur jag skulle förhålla mig till dem.

Bechdeltestet går ut på att det ska gå att få ja på frågorna:

Har filmen minst två kvinnoroller?
Är rollerna namngivna?
Pratar de med varandra om någonting annat än män?

20140201-112823.jpg
Att filmen handlar om några uttråkade kids som kidnappar SD:s partiordförande känns däremot ganska kul.

Annonser

2 reaktioner på ”True detective och män och kvinnor

  1. Håller helt med givetvis. Har bara sett två avsnitt men den är ju som alla di andra på så vis. Ser du Sons of anarchy? Herre jesus så många gånger jag har blivit arg på den (fast älskar liksom ändå, det är nåt fel i hjärnan, det är ju bara övervåld och sorgligt horeri, men kan inte låta bli, carcrash). Där finns dock starka kvinnor också, men så är ju dom då förstås ondskan mellan varven… Aldrig starkasmartabra bara. I alla fall, mcconaughey är ju ingen superlyckad typ i TD heller. Visst, han är man och het och svår, men hans öde är ju jobbigt att beskåda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s