Vadå onsdag?!

Träning

Den här veckan har krigat sig fram fort! Plötsligt är det mitt-vecka. Jag har varit på Dino-kalas hos Lovisa (Ines blev rädd för Dino) och jag har tränat tre gånger. Vi jobbar alltså med Danone så mitt inlägg är helt sponsrat 🙂 Det var jag som skjutsade dit Dino och hen var mycket glad för att få bjuda på yoghurtkalas.

20140219-193039.jpg

Jag har hunnit med både en lätt löptur med min gamla hund, bänkpress och idag cirkelpass på Rosa Skrot med goa Lovisa. Bästa mittveckopeppen!

Jag har också börjat få många frågor om att lyfta tungt och om programmeringen 5-3-1. Därför har jag lånat två bra böcker så att jag ska ha en gedigen teoretisk grund till allt jag säger. För den som inte provat att lyfta tungt i någon längre utsträckning så rekommenderar jag att först börja med 5X5 (fem gånger fem) en gång i veckan där du kör en övning, tex marklyft, med fem reps i fem set.

Börja ganska lätt och öka med fem kilo per pass och vecka, så kommer din kropp och ditt nervsystem få en chans att fatta vad du håller på med innan du börjar maxa och öka. När du kommet upp på en vikt så att du börjar bomma femmorna (inte klarar att göra alla) så kan du börja på 5×5 med stegrande vikt på varje femma. Alltså från exempelvis 40kg till 60kg på ett pass (självklart anpassat efter dina vikter).

När det blir för tungt kan du höra av dig till mig 🙂 Det kan ta allt från en till två månader, till tre. Ha tålamod.

20140219-194033.jpg
Om bakgrunden till allt

Annonser

3 reaktioner på ”Vadå onsdag?!

  1. Tack för att du tar dig tid att tipsa oss som vill börja med tung styrketräning! Jag har lite beslutsångest bara om vilket upplägg jag ska välja, jag känner att jag vill så mycket: hinna träna så många övningar som möjliget och se mig utvecklas och bli starkare… Du rekommenderar här att testa 5×5, och det har jag testat ett par gånger men då har jag kört samtliga basövningar vid samma pass ibland (marklyft, bänkpress, militärpress, knäböj (chins/rodd) ). Enligt Stronglift finns ett passupplägg där man tränar 3 av övningarna per pass och 3 övningar nästa pass och knäböj är med varje gång. Menar du att du tycker att man ska börja med att bara träna 1 övning 5×5 och 1 gång i veckan? Hur hinner du få in alla träningspass på en vecka är jag nyfiken:)?

    1. Jag rekommenderar inte smolov/stronglifts med alla passen varje gång, särskilt inte för en nybörjare (som jag själv). Jag tränar fem ggr/veckan just nu -det är inga problem att hinna.

    2. övningarna använder olika rörelsemönster och när du kör tungt behöver du/bör du inte blanda dem. Dra, vika/fälla eller putta/pressa. Dela upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s