Att tillhöra

Träning

20140302-204801.jpg
Häromdagen när jag var och tränade på Sats i Sjöstan där jag bor var det en kille som körde tunga, tunga marklyft bredvid mig. Han hade på sig crossfit-strumpor, tights, shorts utanpå och T-shirt. Alla alltså med ordet/loggan Crossfit på. Efteråt hämtade vi båda våra barn på Minisats och då hörde jag honom säga till personalen att ”jag tränar oftast inte på Sats”. Som att det inte märktes 🙂

Det är så oerhört viktigt för många att tillhöra något, att ha en viss livsstil. Min fördom om just crossfit är att många som dras till det har ett väldigt stort behov av att tillhöra något, att det är mer än träning, att det är just: en livsstil. Med kosthållning, renlevnad och hård träning. Man har inte speglar i boxarna för att inte träna för utseendet, ändå ser jag mer än någon annanstans många träna med så lite kläder på kroppen som möjligt, killarna ofta barbröstade och tjejerna med små trosor. Och de som har kläder har ofta väldigt lika kläder. Jag är lite rädd för folkrörelser och livsstilspaket och drar mig för att ta på en lagtröja och ”tillhöra”. Oklart varför.

Men jag ska inte sticka under stol med att jag själv inte går helt obrydd in i ett rum, en grupp eller på gymmet. Jag hade en deaload – lugn – vecka på gymmet denna vecka och kände mig som värsta tönten med mina lätta vikter på stången. Hälsade på en gammal bekant och ville säga ”hallå, jag är stark alltså, egentligen”.
Så otroligt larvigt. Jag gillar också färgglada träningstajts och linnen från glada sportkedjor som pratar om skulpterade rumpor. Jag har barfotaskor som ”alla” har idag.

Det är intressant hur viktigt det är för oss att tillhöra. Ett gäng, en livsstil, en kultur. Visa upp och känna sig stolt över. Kanske är det något väldigt bra? Vad tycker ni?

20140302-212601.jpg
Jag tillhör selfie-kulturen.

Annonser

8 reaktioner på ”Att tillhöra

 1. Men ååååhhhh, jag skrev precis världens längsta kommentar som försvann… 😩

  Iallafall, i korthet tror jag att det är så himla naturligt att vilja tillhöra en flock, och att det möjligen är en konsekvens av det samhälle vi lever i – vi har liksom ingen naturlig flock längre utan lever i små (familje-)enheter, istället för som tidigare när man kanske var organiserade i byar, senare gårdar, man var fler helt enkelt. Vi är ensammare, liksom. OCH såklart är det ju starka marknadskrafter som driver tex crossfit och mönstrade tights (men jag menar, innan så var det ju palestinasjalar och det var det ju kanske inga marknadskrafter bakom…).

 2. …och mitt främsta problem med crossfit är att det finns så himla många fundamentalister som tycker att det är det enda rätta sättet. Ett sätt kan aldrig vara rätt för alla, precis som en kosthållning aldrig kan vara rätt för alla. 😃

 3. Jag som är gammal lagidrottare i själ och hjärta har tänkt på det många gånger gällande crossfit att det är nog en del av grejen. Alltså, den där lag-grejen och totala samhörigheten mot gemensamma mål (och individuella) är oemotståndlig. Typ. Så antingen har man inte haft det på många år och får lag-grejen igen. Eller så är det första gången man upplever det och då fattar jag att man blir helt lyrisk och inte kan tänka på annat. Så mäktigt är det.
  (oavsett vad jag tycker om just CF)

  Men det är ju inte egentligen det du skriver men hur som.

  Jag känner mig oftast väldigt stabil i mig själv men när jag känner mig felplacerad eller icke-frivilligt ensam tycker jag det är jobbigt. Mänskligt, tror jag. Tillhöra är bekvämt och mjukt och lent i själen.

 4. Intressant inlägg! Men jag tror att det är högst naturligt att vilja tillhöra något om det så är att ha ”crossfitkläder”, reebok nanos på fötterna och träna i en box eller om man väljer att köra långa tights, färgglatt linne och Merrell pace glove i ett vanligt gym. Same, same. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s