Blåa faran är här – och hålslagning på några vanliga föreställningar om träning och mat

Träning

20140308-170110.jpg
Idag köpte jag en cykel. En riktigt snygg och dyr en, från Specialized här i Hammarby Sjöstad. Jag ser verkligen fram emot att susa till jobbet på min blåa fara!

Jag unnar mig den här cykeln, jag behöver mer vardagsmotion och det är bara fem kilometer till jobbet. Några saker har jag lärt mig den senaste tiden, av grymma föreläsarna Caroline Mellberg, läkare och forskare om kost och träning, och Lovisa Sandström, träningsexpert.

1. Vi som jobbar med data kan inte enbart luta oss tillbaka på att vi tränar fyra gånger i veckan. Det är vardagsmotionen som är the shit för våra fina kroppar som vi behöver serva. Vi är inte gjorda för att sitta ned hela dagarna, och den motion vi får av några träningspass är för lite för de flesta.

2. Det är inte träning som gör att de som behöver gå ner i vikt, gör det. Det är kost och vardagsmotion. Faktum är att vi är många som drar slutsatsen att vi kan slappa en hel dag eller äta vad vi vill och lite extra bara för att vi tränat. Tvärtom går många back på rörelse- och kalorikontot på grund av det här tänket.

3. Det är ingen som behöver en specifik diet såsom Lchf eller 5:2. Alla dieter fungerar för de som behöver ändra sin livsstil. Det handlar främst om att de slutar stoppa i sig skit – godis, chips, alkohol och läsk. Så kallade tomma kalorier*. Det är inte maten vi behöver fokusera på, det är allt lullull.

4. De flesta som tränar, inklusive jag, behöver inte fundera så mycket över sin träning (eller kost). För oss är det helt enkelt att träningen blir av som är det viktiga. Inte hur och inte på vilket sätt. Därför behöver inte vi äta proteinpulver, kolhydratladda eller hetsa i oss en banan i omklädningsrummet efter träning. Charlotte Kalla eller Alexander Gustafsson behöver tänka på sin kost och hur de lägger upp sin träning ihop med det.

Vi vanliga dödliga behöver gå istället för att åka buss, gympa för att det är kul och äta balanserat utan att köra lillördag, lillfredag och efterfest på söndagen från och med torsdag varje vecka.

*Tomma kalorier är sådana som inte ger oss någon näring eller något vi behöver. Läsk och godis till exempel. Idag dricker vi svenskar ungefär sex gånger så mycket alkohol som på 80-talet, men att vi äter så mycket större portioner är en myt.

Annonser

9 reaktioner på ”Blåa faran är här – och hålslagning på några vanliga föreställningar om träning och mat

  1. Men åh. Det här var verkligen jättebra och intressant och tänkvärt. För oss med stillasittande jobb är detta ju faktiskt livsviktigt! Tack för detta!

  2. Så himla sant och viktigt! Tyvärr är jag dålig på vardagsmotion, den ryms helt enkelt inte in i dagens schema men jag ska ta en funderare till angående det helt klart. Ni är kloka ni!

  3. Det var nog det bästa jag har läst på länge! Tänk att det är så himla svårt att få in den där vardagsmotionen när man har ett stillasittande jobb (eller pluggar som i mitt fall). Jag har ingen möjlighet att cykla till skolan t.ex. men jag brukar alltid ta den vägen till skolan som innebär att jag måste gå i ca 10-15 minuter i slutet för att komma fram osv, men svårt är det!

    Men jag tycker också att det var skönt att läsa om att man inte behöver överanalysera sin kost och träning hela tiden, man läser om träningsråd och kostråd överallt och till slut går det åt mer tid till att planera den utltimata livsstilen istället för att faktiskt leva den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s