Vila dig i form

Erdoderdo

20140317-085117.jpg
Foto: Lisa http://www.livetfrandenljusasidan.se på BBC i helgen

Många frågar mig om vad de ska köra för andra övningar när de tränar marklyft. Det finns olika sätt att stimulera muskeltillväxten på och vill du bli starkare i marklyft så kör: marklyft. Lyfter du tungt och är relativt ny på området så räcker det. Marklyft stimulerar det centrala nervsystemet väldigt mycket och använder hela kroppens bakre kedja. Blanda därför inte in några andra övningar med cardio, press eller böj. Vill du bli stark i marklyft – lägg krutet på dem då.

Och vila mellan seten. Gärna två minuter. Detta för att du när du vill bli starkare så vill du använda FT-fibrerna i musklerna. Om du inte vilar tillräckligt länge kommer muskelfibrerna att rekrytera sina andra kompisar också till lyftet, men det vill vi inte. Här vill vi att samma muskelfibrer ska få jobba i varje lyft – och bli starkare. Den som vill läsa vidare om detta kan söka på sarkoplastisk hypertrofi och myofibral hypertrofi.

”Men jag blir ju inte helt slut/utmattad/uttömd/ om jag bara vilar, mellan seten, och inte tränar något annat?!”, kanske du säger då. Precis, säger jag. Att träna för att bli stark innebär inte att du behöver bli helt slut, helt utmattad och helt slutkörd varje gång du tränar. Det är samma sorts myt om träning som den att det är bra träning när man får träningsvärk.

Annonser

2 reaktioner på ”Vila dig i form

  1. Älsk bild 🙂 och tack för länk men ändra gärna till F istället för helt efternamn så det inte blir så googlish med mitt ovanliga sånt. 🙂

    När ska du introducera mig till denna åtråvärda marklyftsvärld?! 😉

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s