Lyftarworkshop med Angelica Brage på Sörmlandskusten CrossFit

Träning

I söndags var jag som jag tidigare skrivit om på en workshop i marklyft och knäböj. Arrangör bakom dagen var Sörmlandskusten CrossFit i Nyköping, tillsammans med Angelica Brage – styrkelyftare på elitnivå med både VM-, EM- och SM-guldmedaljer i massor i bagaget. När jag fick höra talas om den här workshopen blev jag så himla peppad. Både att få lyfta med en riktigt duktig kvinna, och att få se över och kanske utveckla min teknik. Förväntningarna var höga och när jag fick plats och löste livspusslet med barnvakt kändes det otroligt bra!

Jag har regelbundet tränat marklyft sedan oktober, och återuppväckt knäböjsträningen sedan i januari (då jag även la till pressar och bänkpress till min träning varje vecka). Varje lördag sedan oktober har jag och Lovisa och de som velat hakat på kört marklyft under namnet Dunderklubben. Nu kändes det som ett naturligt steg att checka av och ta träningen till en ny nivå. För mig har styrkelyft blivit prio ett i min träning och att bli starkare är mitt mission! Angelica Brage tävlar i -52 kilo och har lyft imponerande 187,5 kilo i mark, och böjt 182,5 kilo – hur är det ens möjligt?!

Inför helgens workshop fick vi skicka in detaljerade beskrivningar, både med text och filmer, av våra lyft, vår erfarenhet av dem och våra mål. Samt eventuella skador.

Bild

Den fina lokalen på Sörmlandskusten CrossFit

Bild

Två äpplen hög och starkare än de flesta stora karlar

Dagen började med introduktion och välkomnande, kaffe och presentationer av alla deltagare. Vi var ett par stycken som kom ner från Stockholm och de övriga tillhörde boxen Sörmlandskusten CrossFit. Jag tror att jag är den enda som inte tränar CrossFit som var med på lägret. Och det spelade absolut ingen roll. Alla med ett intresse för att lyfta tungt var med. Någon körde knäböj med bara stången (20 kilo) och en annan drog så tunga marklyft att det inte fanns tillräckligt med vikter för att personen skulle kunna maxa (de fick inte plats på stången!). Felicia Bucknell, delägare i Sörmlandskusten CrossFit hade också tänkt till och tagit med sig ett gäng coacher som alla tillhörde varsin grupp deltagare – allt för att alla skulle få så mycket stöd och coachning som möjligt förutom Angelica och Felicias kunniga ögon.

Upplägget var knöböj före lunch och marklyft efter. För knäböjen delades vi in i grupper om tre utifrån vår kroppslängd, så att stångens position skulle matcha oss bra ifrån racken. Jag körde med två tjejer som liksom jag inte hade några direkta mål eller max med våra knäböj, utan mest ville hitta teknik och testa. Angelica introducerade utförandet av övningen och sa ”jag kommer inte med några mirakelknep eller kanske ens nyheter för flera av er” och sedan gav hon tre konkreta tips för ett bra böj. Och de var faktiskt skitbra tips. Mig gav det jättemycket. Vi fick sedan jobba upp mot tyngre vikter genom att lägga på mer vikt mellan varje set och vila. Vi fick även lära oss passningsteknik, både att passa någon ensam, och att vara två som passar. Safety first, som Felicia underströk tydligt före vi alla började. Angelica och Felicia gick hela tiden runt och kollade på alla, tog extra tid och kontroll om någon bad om det och gav hela tiden justerande råd. Felicia är också utbildad personlig tränare och certifierad både av Eleiko och CrossFit, och riktigt stark. Att hon även är tvåbarnsmamma och jonglerar livspusslet med träning känns extra bra för mig att relatera till.

Bild

Efter lunch körde vi marklyft – världens bästa lyft enligt Angelica Brage och inte mig emot – och då delades vi in i grupper utifrån våra maxlyft. Jag körde ihop med en tjej som heter Camilla som tillhörde Sörmlandskusten. Vi jobbade ganska snabbt upp till våra maxvikter och uppmuntrades sedan båda två att lassa på mer vikt. Med Angelicas pepp kändes det så självklart och jag ökade mitt max med tio kilo – till 115. Det var inte ett snyggt lyft, men Angelica sa som jag också brukar tjata om – att om det är snyggt när man maxar så är det inte max 🙂

Bild

Mitt maxlyft, 115 pannor!

Det var också första gången jag provade att lyfta och böja med bälte. Jag fick inte riktigt till det rätta buktrycket och tror att jag kommer få ännu mer ut av min träning när jag gör det.

Att få träna med en kvinna som coach skiljer sig mycket från att köra med en man, för mig som kvinna. Dave Tate som jag brukar läsa och se på videos av pratar om ”the nutsack over the bar”. Angelica Brage och Felicia Bucknell pratade om saker som att ”klitta stången” och känslan av att ”knipa kisstrålen”. Saker som faktiskt är lättare för mig att relatera till 🙂 Inte minst är Angelica och Felicia själva inspirerande och ger mig en känsla av att jag också kan – bli lika stark. Jag älskart!

I min individuella coachning med Angelica som också ingick, pratade hon mycket om att bli vän med stången och att våga känna på vikten. Det sitter så mycket i huvudet. För mig som tyckte att 100 kilo var galet mycket före jul, så känns 120 kilo galet mycket nu. Men det finns sätt att vänja sig, att lära nervsystemet och att jobba med självförtroendet. Så flera sådana tekniker har jag fått med mig i mitt personliga träningsprogram för sex veckor som jag nu fått av Angelica (jei!). Som alla som gick workshopen fick. I knäböj kommer jag mycket att fokusera på just att bli vän med stången, att våga vila i bottenläget och trycka (även på tyngre vikter än jag klarar att lyfta). Inga mål med siffror utan mål med kvalitet. ”Men i marklyft vill jag att vi sätter ett mål Clara” sa Angelica, då hon både tyckte att jag hade bra teknik och styrka. Så om sex veckor förutsatt att jag kan träna enligt plan så ska jag klara 2.0 av min kroppsvikt i mark! I mitt program kommer jag köra knäböj två gånger i veckan, en gång tungt och en gång mer teknik, och marklyft samma – två gånger i veckan. Det känns så otroligt kul!

Bild

Felicia Bucknell och Angelica Brage

Bild

Alla deltagare och coacher på workshopen

Alla medlemmar som jag fick hänga med på Sörmlandskusten CF var riktigt trevliga och ödmjuka. Mina crossfit-fördomar fick sig en känga. Jag vågade först inte säga att jag hade med mig en pastasallad, haha, men efter några timmars häng skämtade vi om det. Det som jag tyckte var fint var att alla verkade ha så kul tillsammans, oavsett träningsnivå, ålder eller kön. Det kändes familjärt och alla peppade varandra och tog hand om oss utomstående på bästa sätt. Jag hoppas kunna komma tillbaka någon gång.

Att gå en sådan här workshop rekommenderar jag både till den som vill lära sig lyfta från nybörjarnivå och den som vill slipa på sin teknik. Upplägget var lagom stort och bra uppstyrt så att alla kände sig sedda. Det fanns ett tänk i hur vi alla delades in i grupper, och det känns meningsfullt och otroligt givande med det individuella samtal och den coachning som jag fick av Angelica. Det är inte bara en endagsworkshop utan en personlig analys med planering och målsättning vilket ger en extra nivå till det hela förutom energin och peppen av att få fokusera såhär i grupp en hel dag.

Angelica och Felicia tipsade även om tjejlägret Unlimited Powercamp på Mallorca i maj. Låter supercoolt. Men om du som jag vill inspireras av starka personer, lära dig mer om att lyfta eller bara umgås med snälla Nyköpingsbor får du inte missa nästa gång Sörmlandskusten arrangerar något. Eller Angelica Brage. Jag är så glad att jag var med!

 Edit: Flera otroligt fina bilder hos fotograf Anna Åberg

crossfit sörmlandskusten angelica brage

Annonser

11 reaktioner på ”Lyftarworkshop med Angelica Brage på Sörmlandskusten CrossFit

  1. Vad roligt att läsa. Jag har kikat lite blygt på de där kurserna och tänkt att man måste nog vara superwoman för att gå. Att man verkligen ska kunna. Ja kan mycket och är egentligen inte blyg, men ändå tänkt lite att vad ska jag ”tvåbarnsmorsan” som började lyfta när jag var 40 där att göra..
    Jag vill precis som du ”ta träningen till näste nivå”. kör mycket själv för det är det som funkar bäst med heltidsjobb, ungar och alla andra grejer man jonglerar med.
    Ska kika på nästa work shop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s