Hållbar livsstil

Erdoderdo

20140414-205602.jpg
Jag tänker mycket på det här med hållbar livsstil just nu. Hur vill jag leva, vad prioriterar jag och hur ska det hela genomföras. Lovisa föreläste så himla bra om just det förra helgen i Växjö, och jag har samtidigt träffat en coach och pratat om det från mitt perspektiv. Lovisa pratade om hållbar livsstil utifrån ett träningsperspektiv men det går att applicera på vad som helst i livet.

Jag tänker också mycket på det här med att jobba deltid och att på så sätt bidra till en bättre miljö genom minskad konsumtion. Just nu i vårt liv har vi ingen bil, inget sommarhus, vi äger inte vårt boende och vi har inga dyra fasta kostnader. Det vi har är tid som vi kan välja vad vi vill göra med. Träna, vara tillsammans, umgås. Till exempel.

Jag hörde senast igår om en familj med två ganska små barn, där båda föräldrarna jobbar heltid med hektiska jobb, bor i hus, har sommarhus, åker på dyra semestrar, har aktiviteter på helgerna, bil och städhjälp. Som känner att de vill ta semester en dag i månaden utan barnen på en vardag för att orka. Ta bort lite av det där andra som tar tid och kostar pengar så att du orkar leva istället, känner jag. Behöver vi sommarhus och resor och viktiga jobb om vi inte orkar leva. Egentid-schmegentid säger jag. Jag är så glad att jag slipper det där.

På riktigt så brukar jag och mina barn gå till Coop och kolla på fiskarna som simmar i akvariet där, som utflykt. Idag köpte vi såpbubblor och bubblade på gården efter förskolan. Det behöver liksom inte vara så mycket mer än så för det mesta tycker jag. Korv och makaroner går också bra. Eller fiskpinnar i pitabröd 🙂 Och barnteve. Som ni förstår planerar vi ingenting särskilt i påsk.

Nu känner jag att jag låter lite sådär uppfordrande pekpinnig och det är inte meningen. Men läs till exempel om hur ensamstående Ida, superhärliga människan, får det att gå ihop med barnens liv och sitt eget (hon driver eget, jobbar också, och tävlar i multisport).

20140414-211424.jpg

Annonser

15 reaktioner på ”Hållbar livsstil

 1. Förstår hur du tänker, men jag känner igen mig lite i den där familjen förstås (minus hus ett tag till och minus sommarhus förutom våra föräldrars iofs 😉 ). Men jag ser det inte som att det är att inte leva, jag tycker det är just det. Det hinner blåsas mycket bubblor mellan varven ändå, eller åkas sparkcykel på ett torg (som är det som gäller hos oss varje ledig stund ungefär). Det lilla. Det är omväxlingen som gör det. Roligt jobb, roliga aktiviteter och en hel massa vardag. Huvudsaken är att ekvationen är bra och genererar mer energi och välmående än den tar. Det är den ekvationen man måste fundera ut. Hur ens egen familjs optimala ekvation ser ut.
  Jag tror du är på god väg att hitta din och er. Kram

  1. Skillnaden mellan er och den här familjen är att de tycker att de är mkt arbetsamt att vara med sina barn och vill ha extra ledigt från dem. Såklart fine om en familj vill ha allt det där OM de orkar och gillar.

   1. Ja det är förstås en väldigt stor och väsentlig skillnad. Barnen är de som gör att jag totalt kopplar bort jobbet i samma sekund som jag lämnar det (eller kliver in på förskolan iaf). Det är jag tacksam för, och jag vill inte ha det på något annat sätt.
    Och allmänt så har vi alltid haft inställningen att vi gärna köper allt, lejer bort allt – städning, matkassar och allt sånt trist (för att vi kan) – men inte tiden med barnen. Jag har hellre hjälp med en massa andra saker så jag kan prioritera tiden med barnen och just hämta i tid och då checka ut.
    (Sen att det i vissa perioder är tufft eftersom vi inte har några föräldrar eller så i stan som kan hämta ens någon gång ibland är en annan sak – det är mest när någon jobbreser och det är som tur är inte så ofta)

 2. Intressant läsning. Jag kan delvis känna igen oss i din beskrivning -det är heltid x2 med halvlång restid, hus, mycket aktiviteter (självvalda hos både stora och små visserligen) men det som skrämmer är just den där lediga dagen du beskriver att de behöver. Ok, jag tar också ledigt ibland för att ha en sån tokeffektiv dag med inhandlingar och saker som ska ordnas med hemma och vissa saker sker mer effektivt med barn, men att som regel ha en ledig dag utan kidsen för vila. Inte en chans. För oss har det tagit lång tid att hitta dit där vi är idag, med en balans i vardagen som vi tycker funkar för alla och som medför att det finns spontantid för skogspromenaden, lekparkshänget eller studsandet i studsmattan. Tyvärr är min erfarenhet att det tenderar vara jobbet som är energiboven som tar mer än det ger – något jag upplevt både med deltid och heltid. Jag beundrar dig som i all stress som vi utsätts för tar dig tid att reflektera och verkligen jobba med att hitta DITT sätt att hantera vardagen:) kram

  1. Det är väl just det där: så länge man får energi och lever som man vill! Inte behöva ta semester från sitt liv, liksom.

 3. Lika klok as always. Jag funderar mycket, jättemycket, på det där just nu – i samband med flytten ut till ”landet” och så. Vad är viktigt för oss? Vad vill vi? Hur mycket är andras föreställningar över hur vår familj ska leva sitt liv, och hur mycket bestämmer vi egentligen själva?
  Jag ser fram emot att landa ännu mer i dessa frågeställningar framöver, mina nya omgivningar uppmanar till lugn och meditation. Havet är bra grejer för tankeverksamheten… )
  Kram

 4. Jag är så glad över att våra barn inte små längre, för det svenska ”Svenssonlivet” börjar blir så rörigt i mina öron så jag vet inte om jag hade fixat det. Jag uppmanar unga kvinnor att sluta skaffa barn om de ändå bara tänker använda dem som statussymboler och inte orka med att leva. Hur blev det så här? Tack till min lillasyster för att jag hittade hit och fortsätt hitta din vardagslycka, Clara!

 5. Nä, underbart skrivet. Är less på alla som snackar om livspussel och ont om tid. Tid är det enda vi har och det enda som är rättvist fördelat… Och mina barn uppskattar mer när jag ger dem just tid än flotta grejer. En höjdare är ju att bara gå till bageriet och handla bröd och låta det ta den tid det tar, och också: Att suga i sig all energi som barnen ger, istället för att känna att det tar energi. Då får man tänka om!

 6. Denna text borde spridas! För tyvärr lever många som om vardagen bara är transportsträcka tills nästa upplevelse, nästa resa…och att säga att man inte har råd att jobba deltid, det tycker jag är snack! Det handlar i de allra flesta fall om prioriteringar.

 7. Word till den där texten. Vi är ju lite som er, äger inte vår bostad, har inget sommarhus, inga planerade aktiviteter, ingen städhjälp och jo vi jobbar ju 100% men inte 8-17 mån-fre. Och en dag ledig utan barn är inte vad jag behöver, däremot behöver jag helger med mitt barn, lyxen att hämta 14 en vanlig torsdag, hänga på innergården med sparkcykel, dricka smoothie tillsammans en lördag på fine food och ja kvalitetshäng utan den minsta stress över att jag missar jobb, pengar, karriär och bostadsklipp 🙂

 8. Hmm…tänk vad mycket skatter alla de som jobbar mycket genererar jämfört med de som väljer lugnare vardag och ”väljer bort karriär” genom deltid osv. Jag fick mycket kommentarer om att ”maxa nyttan med välfärdssystemet” när min son började på föris på sin ettårsdag. Vilket är ju helt fel, det är ju de som väljer stanna hemma länge som ”maxar nyttan” och är längre bort från att betala skatt och bidra till den gemensamma välfärden. Alltså, vacker tanke med småbarnsföräldrar som jobbar mindre men någon ska även betala 40-talisternas sjukhusbesök och pensioner. All heder till de som vill och orkar jobba mycket!

  1. Som höginkomsttagare betalar jag gärna mycket (mer) skatt men ser inte riktigt relationen eller snarare motivationen att för det jobba mycket. Det här med ”arbetslinjen” tror jag inte på och jag tror både samhället, vården och företagen skulle tjäna på kortare arbetsdagar tex. Både ur ekonomiska och hälsoaspekter. Sedan har jag på ett filosofiskt och personligt plan svårt att motivera mig att gå till jobbet med målet att betala 40-talisternas vårdkostnader. Men jag fattar att det inte var så du menade heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s