Slarva inte med vilan om du vill bli stark

Träning

Varför ska man vila så länge mellan seten när man tränar styrka undrar många. Jag själv har svårt att inte slarva med vilan emellan, och vill gärna köra snabbare än efter två, tre minuter.

När musklerna tränar för att bli starkare kallas myofibral hypetrofi. Till skillnad mot tex bodybuilding som vill skapa stora muskler (sarkoplastisk hypetrofi) där man jobbar med ungefär 10-12 reps per set, så jobbar man här med tre till sju ungefär för att bli starkare.

Vilan emellan gör att vi återhämtar musklerna emellan seten (lite förenklat) och använder samma muskelfibrer under varje set. Tränar du sarkoplastiskt eller så kallad uthållighetsträning återhämtar sig inte muskelfibrerna mellan varje set utan tar hjälp av andra, rekryterar fler som hjälp, och skapar på så vis en förtjockning av muskulaturen (sarkoplastisk betyder förtjockning). Bulliga muskler men för det sagt inte starkare. Så vill du bli starkare: ta med en kompis och snacka skit mellan seten, det är också roligare 🙂

20140418-124520.jpg
Hälsar en ensamtränare före påsklunchen 🐥

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s