DNA-tester för hemmabruk

Träning

20140520-205522-75322260.jpgFör ett tag sedan fick jag erbjudande om att i egenskap av bloggare prova en ny sorts DNA-test för hemmabruk: YesNo. Jag fick två olika självtester – ett för att se om mina muskler lämpar sig bäst för uthållighetsträning eller explosiv träning, och ett för att se om jag har anlag för övervikt. Testet för övervikt visar även om man har ökad risk för förhöjda blodfetter och hur man påverkas av fett. Det resultat som man får fram genom testet kommer också kunna ge vägledning i vilken kost och träning som är lämplig. Testet är ett DNA-test precis som i teveserien Dexter där man får med en bomullspinne som gnuggas på insidan av kinden och skickar sedan kostnadsfritt i den till ett laboratorium för analys. Resultaten syns sedan på yesnotest.se där man loggar in med en personlig kod som finns med i sitt test.

Jag kunde inte låta bli att ta emot de här testerna, jag blev så nyfiken. Dels över mina svar, och dels över själva Dexter-processen med topspinne och DNA-analys. Men jag funderade också över vad som är poängen med sådana här test, för just hemmabruk, och om det kan påverka oss konsumenter och patienter – alltså oss medborgare på något sätt. Det vill säga om detta påverkar hur vi använder vården och om det kan påverka samhället på något sätt.

Mitt muskeltest visade att jag har anlag för att explosivitet i mina muskler, och att jag är lämpad för högintensiv träning till exempel kraftsport. Vad jag har hört är detta det vanligaste svaret på den här typen av analys. Jag tänker mig att det kan vara intressant att se om det vore så att jag kände att jag inte hade så lätt att bygga muskler – eller att just bli explosiv och stark.

Jag vet av erfarenhet att långdistanslöpning inte är min grej, men att jag har en fallenhet för att lyfta en tung skivstång. Oftast är det ju det som man tycker bäst om som man har lättast för. Svaret på testet är alltså inte förvånande. Jag frågade min kompis Caroline som är läkare som forskar kring just träning och kost om detta med muskler och hon svarade att det absolut går att ändra på muskler, men inte helt och fullt. Hon menade till exempel att en maratonlöpare kan lära sig att lyfta tungt men inte har lika lätt för det som en styrkelyftare (som kanske har det svårare att springa maraton?). Bild

När det gäller testet för övervikt och anlag för det visar testet att jag har anlag för övervikt. Bild

Jag har den så kallade FTO-genen som har visat sig ha en högre risk för detta. Min typ är A/T vilken har en runt 30 procents högre risk för övervikt. Min pappa som gick bort för några år sedan var överviktig och jag är inte så jätteförvånad över resultatet. Även här sa Caroline att det som ett sådant här test visar är oftast sådant som vi kan se genom att titta runt oss i vår närmsta familj. Tittar jag till exempel på min sambos närmsta familj så tror jag inte att de har några anlag för övervikt utan de är smala även om de inte tränar. Testet visar också att jag är känslig för fett och att det inte spelar någon roll vilken sorts fett det är. LCHF eller andra hög-fett-dieter passar således inte mig.

Jag är ju inte överviktig eller har någonsin varit. Men jag är en fysiskt aktiv person som inte åker bil särskilt ofta, jag har hund och jag tränar aktivt. Med i rekommendationerna från testsvaren står det som jag redan kände till: 30 minuters motion om dagen och en timmes träning i veckan kan göra att jag håller min vikt i schack. Och det gör ju jag, särskilt som jag sedan april cyklar till jobbet också. Man behöver ju definitivt inte gå på ett gym och lyfta skrot eller springa maraton för att hålla vikten. Utan röra på sig vardagligt och gärna då med lite högre puls. Min läkarkompis Caroline sa också att det finns smala personer som har ohälsosamt fett på insidan, och det finns överviktiga personer som är friska, så det är inte så svart eller vitt detta. Men att vi gärna vill göra ett sådant här test är väl lite som att kolla på väderappen istället för att titta ut genom fönstret.

Det är trots allt alltid i nuet vi bör befinna oss, och det gäller både hur vår kropp mår och ser ut, som vårt senaste personliga rekord. Att jag lyfte 115 kilo i mars är nästan inaktuellt, att jag vägde 52 kilo för tio år sedan, eller att jag sprang milen på 55 minuter 2012. Här och nu är här och nu och det kan inget test ändra på. Trots det är vi ju som bekant urusla på just detta och både kropps- och prestationsmässigt lever vi gärna på gamla meriter (”sprang milen på 39 minuter i lumpen”).

Mitt test visar att det går att vara stark och hälsosam trots lite sämre förutsättningar genetiskt.

Jag sökte lite på nätet kring dessa tester och hittade Petra Larssons blogg. Petra har också gjort YesNo och fick svaret att hon inte har anlag för övervikt. Trots det har Petra Larsson varit överviktig, och har efter det gjort en viktresa. Jag har genetiskt anlag för övervikt men har inte varit överviktig. Så vad visar oss testerna? Att det är hur vi lever här och nu som räknas.

En sak som jag tror kan vara positivt med dessa tester är att personer som kanske drar sig för att ta reda på om de har någon sjukdom och har en hög tröskel för att göra ett läkarbesök här får ett enklare alternativ till att boka läkartid. Det är ju trots allt ganska intimt att ta del av svaren, och kan vara skönt att göra det på nätet i lugn och ro.

20140520-155004-57004114.jpg
2011-2014. Vi kan använda appar, gentester eller horoskop. Eller så kan vi titta på nuet. Men jag kan definitivt konstatera att det är lite spännande med DNA-test. Foliehatt till trots.

 

Annonser

5 reaktioner på ”DNA-tester för hemmabruk

  1. Det är så himla intressant sånt där. Min mamma hävdar alltid att hon är tjock för att hon har anlag för det, och att jag inte är det för att jag då inte skulle ha just det anlaget. Det är ju en skön ursäkt att det bara skulle vara biologiskt förutbestämt och därmed inget man riktigt själv kan påverka…

  2. Tackar för den fina länken till min sida! 😀 Roligt att du också gjort testet. Tror dock man får ta testresultatet med en nypa salt, det är precis som du skrev hur man lever här och nu som räknas. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s