Get organisized

Livet

20140602-185436-68076060.jpg

Jag tänkte ju att jag skulle skriva lite om hur jag ändrat och försöker ändra på mitt sätt att jobba sedan jag insåg mig vara… ja inte master of the universe när det gäller planering i alla fall. Jag jobbar som kommunikationskonsult och utgår därför från hur mitt arbete fungerar.

Att jobba som konsult på en stor byrå innebär i princip att vara som en frilansare, fast inhouse då. Jag rapporterar min tid och har koll på mina projekt och mina leveranser, men jag behöver inte meddela vart jag är någonstans på dagarna till någon. Förra veckan var hela familjen krassliga och hemma och jag mailade tre personer som jag just nu har lite olika projekt på gång med varav en svarade ”vad bra att du säger var du är så vi vet :D”. Ungefär så är det. Jag får uppdrag att jobba med av mina kollegor som är kundansvariga. Hur mycket jobb jag tar på mig är på mitt eget ansvar. Det kan vara knepigt att veta. Vissa projekt är korta och vissa är långa. Vissa involverar endast mig och kanske en konsult till. Några projekt löper över ett halvår och involverar kanske åtta konsulter. Det lättaste är att ha ett fåtal långsiktiga projekt med ett visst antal timmar per vecka på ett ungefär, och sedan en varierande mängd småprojekt under veckorna. En viss del av min arbetstid ska gå till så kallade interna projekt – inte kundprojekt. Där vi till exempel bloggar, planerar interna akviteter, tar en fika eller gör lite egna spaningar. Etc. Typ så är det.

Det som man ständigt jonglerar som konsult är precis som för en frilansare – hur mycket kan jag ta på mig? Får jag för lite att göra en period stressar det mig, får jag för mycket stressar det mig. Balansen. Jag är en sådan som tycker att allt är kul och sällan säger nej till saker. Som tycker att jag ”missar” om jag inte är med. Gärna nya saker att göra, ofta. Utvecklas. Lära mig allt om elektronikbranschen. Eller plåt. Eller optik. Eller yoghurt. Eller bussar. Nya världar hela tiden. Men jag behöver lära mig att rama in mitt arbetsliv så att det inte blir för mycket och för rörigt, och inte för mycket på mitt bord. För mycket duttande, vobbande, småjobbande. För mycket kvällar, kolla mailen, leverera i sista rycket, omvärldsbevaka på morgonen för att ha det klart. Så jag har lärt mig att skala ner och göra en plan för hur jag vill att min vardag ska se ut.

Det första jag gjorde var att ta bort mailen och allt arbetsmässigt ur min telefon (kalender etc). För några som läser det här är det kanske helt självklart att inte ha det i telefonen. För många andra låter det omöjligt. För mig var det så, omöjligt. Jag svarade på mail på bussen på väg till jobbet och på väg hem. Jag kollade mailen hemma och checkade av att det inte var något och omvärldsbevakade. Nu kollar jag inte mailen efter jobbet och inte före jobbet. Inte på helgen. Jag jobbar på jobbet, på mina vanliga arbetstider. Jag har också sagt det till mina kollegor, att jag inte jobbar oregelbundna tider längre (jag jobbade inte övertid utan flexade, timmar här och där).

Jag har flera kollegor som det fungerar skitbra för att jobba hemifrån och flexa timmar hit och dit, men jag kände att jag behövde ta bort det. Det blir liksom inte bättre, det jag jobbar med, för att jag jobbar kväll. Och jag har inte någon kund som kräver ständig uppkoppling heller så det är inte så krångligt egentligen. Visst kan det ske saker i min bransch på en helg, som behöver fixas med – kanske tas fram en frågor-svar-manual till en kund eller så. Men vet ni – om det är viktigt så kan man ju ringa mig om jag inte svarar på mail? Och jag kan välja hur jag hanterar det. Om jag svarar, om jag tar på mig en arbetsuppgift. Så har jag bestämt att det är och det funkar hittills väldigt bra. Det handlar ju mycket om att bestämma sig. Att göra en prioriterings-ordning. Här är mina ramar och det funkar för mig. Alla har sin strategi och det som funkar, funkar. Tänkte skriva lite mer om Att göra-listor i nästa inlägg om någon fortfarande tycker det är intressant 🙂

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”Get organisized

  1. Grymt! Jag tog bort min mejl ur telefonen på semestern förra året och lade aldrig tillbaka den. Kändes omöjligt innan, nu känns det omöjligt att lägga tillbaka den. Verkligen insett hur få mejl jag får som inte kan vänta – och hur mycket bättre jag svarar när jag har tid.

  2. Jag tycker att det är superspännande att följa dig i din ramsättning. Jag tycker att jag har varit väldigt bra på att sätta och hålla gränser, men efter att jag fick barn blev det mycket svårare. Dåligt samvete för att jag inte alltid är på jobbet på grund av vab, deltid, whatever – och så började jag (över)kompensera genom att ge bort mer av min egen, egentligen helt obetalda tid.

    Sanningen är dock att jag inte blev bättre eller mer effektiv av att gröta ihop allt – vilket jag ju egentligen visste redan innan. Bara mer olycklig. Ska verkligen tänka på det när det är dags att återvända till arbetslivet som tvåbarnsmamma. Det är i slutändan exakt som du säger: otroligt få saker som inte kan vänta några timmar tills det är kontorstid igen. Och kan det inte vänta så går det lika lätt att ringa på en telefon, som att skicka mail via den. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s