30 minuter om dagen

Träning

Jag har blivit lite hooked på det här med trettio minuters motion om dagen. Ni vet, som det sägs: vi behöver röra på oss trettio minuter om dagen för att hålla oss fräscha. Doktor Caroline tipsade om appen Moves som är en stegräknare och nu har jag använt den en vecka. En cykeldag till jobbet är jag hemma men åker jag kommunalt och jobbar 9-18 på kontor och sedan åker hem, lägger barn och plockar undan leksaker och går och lägger mig är det kört.

Samma doktor Caroline forskar på fysisk aktivitet och kost, och har bland annat tittat på hur överviktiga personer rör på sig. Hon berättar att det ibland inte gör tillräckligt stor skillnad att ändra på träningsmängden i livet och addera tre motionspass varje vecka. För ser man på ett helt liv så är alla gånger du reser dig upp och gör en kopp kaffe, går till skrivaren och skriver ut något, tar ett telefonmöte ståendes eller går av en tunnelbanestation tidigare det som avgör. Du behöver inte lyfta skrot eller springa halvmaror. Du behöver röra på dig hemma och på jobbet.

Igår fyllde min Alma sex år och vi firade tre kalas på två dagar. Jag var hemma i vår lägenhet lördag till söndag, bortsett från några korta turer till jourlivset på hörnet och korta kissrundor med hunden. Jag har förstås inte telefonen = appen på mig hela tiden så alla steg hemma, fixa med kalas och passa upp på folk räknades inte med.

Men jämför lördagen med söndagen, då jag igår sprang 11 kilometer och gick lite till.

20140609-223719-81439552.jpg

20140609-223719-81439780.jpg
Det är ju galet att det krävs en mil för att komma upp i rekommenderad dagsdos 10 000 steg. Hur många människor får in det på en dag? Vore intressant att prova att faktiskt ha telefonen i fickan en hel dag. Sjuksköterskor kanske? Förskolepedagoger? Dogwalkers? Parkeringsvakter!

Det är 100 procent det sämsta med mitt jobb. Dator + sittande möten. Måtte jag aldrig sluta cykla och gå. Eller träna. Min kropp har aldrig mått så bra sen den fick utnyttjas i sin fulla kapacitet. Måste börja föreslå mer management by walking på jobbet.

Med vänlig hälsning, friskvårdspolisen

(Som åt av tre tårtor på två dagar och drack några glas vin i lördags med)

20140609-224758-82078234.jpg
Fin vy från min kvällspromenad.

Annonser

8 reaktioner på ”30 minuter om dagen

  1. Jag får ihop mer än 10 000 steg de dagar jag åker kollektivt, de är det där avståndet till pendeln som gör det. Kan rekommendera att bo minst 15 minuters promenad från närmaste tunnelbanestation.

  2. Jag kommer alltid över 10 000, kanske för att jag inte har nåt busskort. Går nästan alltid och rör mig mycket på jobbet trots kontor. Brukar landa på mellan 12 000-18 000 en vanlig dag och mer om jag springer.

  3. Jag som i ett helt liv cyklat och gått till skolan/jobbet (eller nä inte när jag pluggade på universitetet, men då hade vi hund) har ju fått min naturliga vardagsmotion helt spolierad genom att ha 5 min promenad till jobbet. Kompenserar med kvällspromenader, står mer på jobbet, trappor istället för hiss, går runt när jag pratar i telefon, omväg till toan osv.

    På mitt förra jobb var jag ansvarig för en stegmätartävling vi hade. Man skulle sätta upp ett mål, kunde vara 300 steg om man nu så ville och sedan tävlade vi i hur nära man kom sitt mål /eller överskred det. Då hade jag 30 min promenad till jobbet. Jag hade 12000 steg som mål. Det räckte inte med en timmes promenad, men löpningen och några extra promenader gjorde susen. Och fast jag satte ett så pass högt mål så var jag den som vann… (eftersom jag var arrangör så var jag utom tävlan iofs) men det var lite skrämmande att se hur lite en del rörde på sig. En del hade rört sig 1500 steg på en hel helg!

  4. Är sjuksköterska och är ofta riktigt nöjd om jag faktiskt lyckats sitta en halv timme per pass. Ska ladda ner appen och se hur många steg jag kommer upp i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s