Mammamage och styrkeprogression

Träning

Jag har en ny rolig kund i Lofsangruppen och det är min polare Sanna som precis fått en liten bebis. Jag har känt Sanna i många år och vet precis vad hon INTE behöver just nu – och det är att dra på stora trumman och börja kuta runt Årstaviken flera gånger i veckan. Istället behöver hon stärka upp sin kropp inifrån, jobba med sin aktivering av de inre magmusklerna, rörlighet för den (stackars) ammande och bebisbärande ryggen och aktivera baksidan av kroppen eftersom man lätt tappar kontakten med den efter en graviditet.

Jag skickade idag Sannas första träningspass till henne. Ett gäng övningar som utförs i låååååångsamt tempo (långsammare än man tror!) med en pilatesboll som första ”avancering” för instabilt arbete. Målet är att kunna jobba med aktiveringen av bålen först liggande, sedan sittande, sedan på alla fyra, stående och sedan i rörelse.

Även om jag själv mest lyfter tungt nuförtiden har jag fått ut massor – jag menar verkligen massor – det senaste halvåret genom att själv repetera detta (som jag ju själv körde med Lovisa som PT när Ines var nyfödd). Efter att jag opererade bort min gallblåsa för två år sedan tappade jag magstödet igen och det tog ett tag att komma tillbaka. Och nu senast på Wenngarn när vi alla coacher i Lofsangruppen hade konferens kollade duktiga Betty på min aktivering och jag har den även när jag rör på mig och lyfter.

Det är bra att bygga sitt hus inifrån och om man inte kan använda och aktivera bålen så är det ingen bra idé att gå vidare med tyngre grejer. Precis som nybörjarna hos mig som kör styrka och prestation och får börja med hantlar – för att sedan gå vidare med skivstången när tekniken sitter. Styrkelabbet bloggade igår om varför det inte är någon mening att öka vikterna när inte tekniken sitter, och samma är det med bålstabiliteten för en nybliven mor.

Jag ser fram emot att hänga med min Sanna i appen. En av de finaste grejerna som finns är de grymma mammorna som jag haft förmånen att coacha, som alla kommer tillbaka till sitt bästa jag efter graviditeterna och levererar insikt efter insikt.  En tjej sprang 400-metersintervaller på Friskis häromdagen och hon kunde inte springa eller göra ett utfall på grund av smärta i juni. Vi har jobbat massor med bål och instabila, lugna styrkeövningar med boll. Nu kan hon kuta utan ont – fatta den känslan! En annan tjej skippade sitt Sats-kort och köpte en tyngre kettlebell för att hon får så bra resultat av sin hemmaträning. En tredje fick beröm av sina kompisar på sin egen möhippa för att hon såg så stark ut. Jag älskart!

Skärmavbild 2014-10-14 kl. 20.32.45

Betty går igenom grundaktiveringen i en workshop med Lofsangruppen förra månaden. Och förresten – igår började min utbildning hos Eleiko som jag går med min kollega Johanna Barvelid. I december är jag färdig PT och strength & conditioning coach. Någon som är sugen att träna IRL sen?

Annonser

4 reaktioner på ”Mammamage och styrkeprogression

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s