Alla är sneda, vinda och överrörliga

Erdoderdo

Jag är absolut ingen högskoleutbildad tränare eller sjukgymnast men jag har ändå en liten fördom om de som jobbar med prehab och rehab: många som kommer från en undersökning från i denna kategori har med sig en diagnos att de är överrörliga och/eller sneda/olika långa. Jag har själv fått den diagnosen – och ja – jag är ganska sned. Men gör det verkligen något?

De flesta människor liksom jag själv, som spenderar en del av min vardag vid en dator, har inga problem med att vara överrörlig. Det räcker för mig att ”bara träna lite” och bli starkare för att det ska jämna ut sig. Det räcker för många att bygga upp kroppen genrellt på basnivå för att slippa dras med obehag av snedhet eller överrörlighet.

Det kan bli så skadefokuserat eller riskfokuserat av dessa diagnoser. Mike Robertson är en snubbe som dragit det där lite längre, och menar att rehab överhuvudtaget inte behövs. Det räcker att bli stark så ordnar skevheter upp sig. Han har skrivit en bok om detta kring knärehab, som heter Bulletproof Knees. Han menar att allt det här med att stå på balansplattor inte kommer att hjälpa oss vidare mycket.

Jacop Gudiol, som är väldigt duktig, skrev om det här för några dagar sedan: Vi är alla sneda och obalanserade.

knäskål
Min egen knäskål som har sågats upp för att få en märgspik nedtryckt genom sig. Jag lärde mig för bara några veckor sedan att varför jag har ont ibland i mitt knä är på grund av fantomsmärtor efter att jag fixade benet vid min olycka 2007. För att få ner märgspiken tibia (skenbenet) behövde man trycka den igenom patella, leder och ligament. Intressant tycker jag då jag just nu läser anatomin på Eleikos PT-utbildning 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s