Stenålderskost ger positiva effekter för viktnedgång – och det gör andra dieter också

Erdoderdo

Idag släpptes Caroline Mellbergs avhandling som handlar om den första långtidsstudien av stenålderskost – så kallad paleo.

Caroline är en vän och också teammedlem i Lofsangruppen. Hon är läkare och vi frågar henne varje dag om allt som har med kost och träning att göra. Hon är så otroligt duktig!

Caroline har alltså under ett par års tid forskat på en grupp kvinnor som i klimakteriet har fått äta paleo, i jämförelse med de nordiska näringsrekommendationerna. Kvinnorna i studien fick alla väldigt positiva hälsoeffekter och förutom viktnedgång bland annat mindre fettinlagring i levern. Allt detta är väldigt intressant för mig då jag just nu läser Eleikos PT-utbildning, där bland annat kost och näringslära ingår. Jacob Gudiol, Träna Styrka, har skrivit om Carolines studie här.

– En förklaring till de positiva hälsoeffekterna är att man generellt tänker på vad man äter och äter färre kalorier när man går på diet. Hälsoeffekterna beror därför sannolikt inte enbart på den paleolitiska kosten utan snarare på det faktum att deltagarna i våra studier fick ett sundare näringsintag och framför allt att de åt mindre, säger Caroline Mellberg, i ett pressmeddelande som du kan läsa här.

Helt enkelt: genom att du slutar äta skräpmat när du går på diet, så funkar dieten. Det låter enkelt, eller hur? 🙂 Om det vore så enkelt skulle förstås färre idag lida av fetmarelaterade sjukdomar.

Imorgon bitti klockan 7:30 är Caroline också med i P4 Radio Västerbotten för att prata om sin forskning.

Heja Caroline!

Ida har också skrivit om avhandlingen.

IMG_2594.JPG
Caroline Mellberg som på fredag försvarar sin avhandling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s